7 anledningar till att lätta ditt hjärta.

Alla nedanstående punkter kan inte appliceras på alla. Men de allra flesta av oss bär på berättelser och hemligheter av olika slag. Några är mindre och några är större. Men enligt studier som publicerats i i den vetenskapliga tidskriften ”Journal of Experimental Psychology” kan tyngre hemligheter, exempelvis otrohet, få oss att uppleva våra kroppar som tyngre. De som bär på tunga hemligheter, jämfört med de som döljer mer triviala hemligheter, kan också uppleva att fysiska uppgifter blir mer krävande, Om vi lättar våra hjärtan och avslöjar en hemlighet kan både sömnen och immunförsvaret förbättras. Det upptäckte forskare vid University of Texas när de undersökte vad som händer rent fysiskt när vi avslöjar en hemlighet, skriver SvD.    

Null

TV3:s nya program ”Min hemlighet” är en dramaserie om händelser som förändrade livet för alltid. Serien bygger på verkliga händelser från vanliga människors liv. Programmet sänds måndag-onsdag kl 22.00. (ANNONS från TV3)

1. För att få andra infallsvinklar.

Det kan finnas många anledningar till varför man mår dåligt. Att vara självdestruktiv, att göra sig själv illa, kan vara ett av många sätt att försöka hantera känslor som känns smärtsamma. Ibland kan det vara lättare att hantera den kroppsliga smärtan än det man känner inombords. Men självskadebeteende är alltid allvarligt. Det brukar kännas bättre om man berättar för någon hur man mår. När man sätter ord på sina känslor och tankar blir det mer greppbart och tydligt. Personen du berättar för kan föreslå andra alternativ och se andra perspektiv.
Källa: 1177, Vårdguiden.

mertjej

2. För att utomstående kan hjälpa.

Det behöver inte bara vännen, föräldern eller partner du pratar med

Om du bär på en hemlighet kan det vara skönt att lätta ditt hjärta och berätta för någon. Och det finns fler än du tror som du kan prata med. Det behöver inte bara vara mamma och pappa eller bästa vännen som lyssnar. Ibland kan det kännas lättare att prata med någon utomstående. Det kan vara lättare att öppna sig för en person du inte känner. Barn kan exempelvis vända sig till skolsköterskan, skolkuratorn eller exempelvis skolpsykologen.
Källa:Bris.

gente

3. För att guidas rätt.

Om du mår dåligt kan det vara svårt att veta var du ska vända dig. Men då är det viktigt att i alla fall börja någonstans, så kan de förhoppningsvis lotsa dig vidare till rätt person. Alla behöver inte samma typ av hjälp, du kanske behöver träffa en psykolog eller en läkare. Men om du aldrig öppnar dig kommer du inte att få något svar.
Källa: Bris.

doctor

4. För att förstå att det inte är ditt fel.

Åklagaren Ulrika Rogland har träffat många unga som har utsatts för sexuella övergrepp. Hon säger att det är viktigt att berätta vad man har varit med om för att man ska förstå att det som hänt inte är ens eget fel, inte ens om man gått med på att göra saker. Först då kan man sluta anklaga sig själv. Att berätta gör även att du kan skydda andra.
Källa: Umo.

tjej

5. För att må bättre.

Åklagaren Ulrika Rogland var med och gjorde en undersökning om hur unga tjejer som utsatts för sexuella övergrepp påverkades av att berätta vad som hänt. Resultatet visade att de flesta mådde bättre efter att ha berättat.
Källa: Umo.

prata

6. För att det är skillnad på lögner och lögner.

Vi ljuger flera gånger om dagen. En del undersökningar säger att vi ljuger tre gånger per dag medan andra visar att det handlar om åtta gånger. Men det är skillnad på lögner och lögner. Man kan inte jämför att ljuga om att man tyckte maten var god och att ljuga under en rättegång och åka dit för mened. Enligt författaren och professorn Stefan Einhorn är vardgaslögnerna som ett socialt smörjmedel, vi ljuger för att vi ska kunna integrera oss bättre i samhället. Varje lögn måste bedömas för sig. Generellt påverkas vi inte så mycket av att ljuga i vardagen, under förutsättning att vi gör det av god anledning. Men att däremot leva sitt liv genom en lögn är värre och då kan det vara bättre att prata ut om det.
Källa: Aftonbladet.

ljuga

7. För att det är inte bara är en person som drabbas.

När du ljuger skadas inte bara personen du ljuger för. Du drabbas personligen, personer runt omkring dig påverkas och även samhället kan påverkas. Föreställ dig en värld där alla skulle ljuga, då skulle det inte gå att lita på något alls. En person som ljuger en gång har lättare för att ljuga en andra, en tredje och en fjärde gång. Om du lättar ditt hjärta och vågar berätta kan det hindra dig från att ljuga nästa gång.
Källa: BBC.

mas-gente

TV3:s nya program ”Min hemlighet” är en dramaserie om händelser som förändrade livet för alltid. Serien bygger på verkliga händelser från vanliga människors liv. Programmet sänds måndag-onsdag kl 22.00. (ANNONS från TV3)