7 oväntade fördelar med att sova naken varje natt.

Jag har alltid sovit med underkläder på. Ingen jag känner sover naken. Traditionellt har vi i Sverige aldrig gjort det i någon högre grad. Men det visar sig att vi kanske gjort fel i hela våra liv. För forskningen säger att sova naken om nätterna har väldigt många fördelar.

1. Du kommer att känna dig lyckligare och mindre stressad.

Att sova naken kommer att frigöra oxytocin. Och oxytocin, som kallas för ”gemenskapshormonet”, bidrar till ett lyckligare liv. Så att sova naken, med eller utan partner, kommer bland annat att sänka ditt blodtryck, stärka immunförsvaret och motverka depressioner.

2. Du kommer att bli både vackrare och yngre.

Hormonet melatonin bidrar till att att vi åldras långsammare. Om man sover naken i ett rum som har en lägre temperatur än 21 grader frigörs melatonin. Dessutom kommer både huden och håret att tillåtas återhämta sig mycket bättre under sömnen vilket resulterar i vackrare hår och mindre rynkor. Det visar forskning som publicerades 2012 i Sleep.

3. Du kommer att sova bättre.

Forskning från Australien har sett att sömnproblem kan uppstå på grund av för hög kroppstemperatur. Och det kan i sin tur orsakas av någonting så enkelt som ett par kalsonger. Så för kvalitén på vår sömn kan det vara helt avgörande om vi sover naken eller inte.

4. Du kommer att kunna gå ner i vikt.

Det låter konstigt, men det stämmer faktiskt. Huffington Post skriver att människors sömnrytm kan påverka både det faktum att man tappar fett runt magen och sänker sitt kolesterolvärde.

Det här har främst att göra med att tillväxthormonerna ökar när man sover, samtidigt som kroppens kortisolvärde sjunker. Just kortisolvärdet är nyckeln för viktminskningen, då en avbruten sömn kan leda till att kortisolvärdet höjs. Effekten av detta blir ofta att man känner sig mer hungrig.

Med andra ord gör din obekväma pyjamas att du vaknar lättare, att kortisolvärdet höjs och att man på grund av det blir mer sugen att äta mer och oftare. De som sover näck slipper allt det här.

5. Du kommer att stärka ditt immunförsvar.

Punkterna ovanför kommer att bidra till att ditt immunförsvar förstärks. Om man följer riktlinjerna för en god sömn, vilket innefattar att sova naken, kommer kroppens viktigaste nivåer att hålla sig på en stabil nivå och därmed göra dig mer immun mot virus och skadliga bakterier.

6. Kvinnor minskar risken för infektioner i underlivet.

Forskaren Jennifer Landa menar att sova naken är ett hälsosamt sätt för tjejer att vädra sina intimaste delar och därmed låta underlivet andas. Klimatet där nere gör det till en plats där bakterier lätt frodas, men genom att sova naken kan man undvika onödiga och jobbiga infektioner.

7. Man har sex oftare.

Egentligen är det logiskt. Ju mer man är naken tillsammans med sin partner desto större är chansen att man ligger med varandra.
– Att sova naken uppmuntrar till sex och relationer med mycket sex är lyckligare relationer, säger forskaren Jennifer Landa.

Ökad intimitet kommer också det att leda till att hormonet oxytocin ökar, och det är ju som vi nämnt tidigare en avgörande hormon för vår lycka.

Jag hade ingen aning om alla dessa fördelar med att sova naken. Dela gärna vidare om du blev lika överraskad som jag.

Bildkälla: Flickr.

Publicerad av Newsner Vetenskap. Gilla gärna!