75-årig man sparkade rånare i pungen: ”Rätt att försvara sig”

En 75-årig man i Ronneby överfölls under ett rånförsök i fredagskväll. När de två männen försökte råna mannen på hans kontokort försvarade han sig genom att dela ut en pungspark till en av dem. 

– Han skrek samt sparkade en av ynglingarna mellan benen, säger Helena Renberg vid polisen i Ronneby till Sydöstran

Det var i fredagskväll som en 75-årig man i Ronneby, Blekinge, överfölls av två yngre män som ville åt hans kontokort. 

Sparkade rånaren i pungen

Den äldre mannen vägrade att lämna över kortet, och försvarade sig genom att sparka en av de misstänkta gärningsmännen mellan benen. Detta fick båda männen att avbryta rånförsöket och springa från platsen. 

OBS: Genrebild. Mannen på bilden har ingenting med händelsen att göra.
Foto: Shutterstock

Enligt Helena Renberg, som jobbar vid polisen i Ronneby, så gjorde den äldre mannen rätt som försvarade sig på det sättet han gjorde. Att använda sig av våld är i en sådan situation tillåtet enligt lag.

​​– Man har rätt att försvara sig mot våld, och rån är ett grovt brott. Han använde därför ett våld som är försvarligt, säger Helena Renberg till tidningen.

För lite mer än en månad sedan rapporterade Göteborgs-Posten om ett rånförsök mot en man i 80-årsåldern, som var på promenad i närheten av sitt hem i Kärrdalen på Hisingen. Även han försvarade sig genom att sparka förövaren. 

– Målsägande ska då ha sparkat en av gärningsmännen varpå den andre puttar målsägande så han ramlar och slår huvudet i asfalten, sa polisens presstalesperson Thomas Fuxborg till GP då. 

Foto: TT

Polisen söker vittnen

Rånförsöket avbröts när en granne larmade polisen efter att ha hört skrik. Gärningsmannen sprang då från platsen, utan att ha fått med sig några av den äldre mannens tillhörigheter. 

Mannen fick skador i huvudet av att ha fallit till marken, och fick sy efter händelsen. Han kunde dessvärre inte ge några signalement på männen som attackerade honom. 

– Han kunde inte ge några signalement då det var becksvart, sa Thomas Fuxborg till GP efter händelsen. 

Polisen har i nuläget inga misstänkta för rånförsöket i Ronneby i fredags. De hoppas få in tips från eventuella vittnen, det skriver Aftonbladet.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required