80 gravar vandaliserade i ny kyrkogårdsstöld

En kyrkogård i skånska Hörby har drabbats av en omfattande stöld och vandalisering under helgen. Totalt rör det sig om ett 80-tal gravar som drabbats, vilket Skånska Dagbladet var först med att rapportera om.

Det var i fredags som man upptäckte den omfattande vandaliseringen på en kyrkogård i skånska Hörby. Enligt Skånska dagbladet har flera symboler stulits, där i bland 127 gravkors.

Stöld och vandalisering på kyrkogårdar

Det rör sig om cirka 80 gravar som drabbats av stölderna i Hörby, och polisen misstänker att de skyldiga har en koppling till den tidigare vandaliseringen som ägt rum på kyrkogården och rapporterats till dem.

Foto: Shutterstock

115 gravar utsatta för stöld

Kyrkogården i skånska Hörby är inte den enda med gravplatser som blivit bestulna eller vandaliserade den senaste tiden. Så sent som i torsdags drabbades Stora Kopparbergs kyrkogård i Falun av en stor stöld i form av 115 namnbrickor i brons som pillats bort på kyrkogården.

Motivet till stölden var för personalen okänt, då kyrkogårdschef Karin Elofsson menade att det inte fanns något stort ekonomiskt värde i plattorna.

– Ja det är helt fruktansvärt, skulle jag säga. Det är 115 namnplattor som är stulna och jag kan inte tänka mig hur anhöriga skulle känna det, sa kyrkogårdschef Karin Elofsson till Sveriges Radio då.

Foto. Shutterstock

Händelsen är polisanmäld, men än då länge finns ingen misstänkt för brottet.

– Det är inte särskilt ofta det försvinner metallföremål i den omfattningen från en kyrkogård. Korsen och symbolerna är säkert stulna för metallvärdets skull, säger Johan Permerup, kommunpolis i Hörby till Skånska dagbladet.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);