82-åring ramlade på buss och bröt ryggen – chauffören vägrade stanna: ”Fruktansvärt”

Magdalenas 82-åriga mamma föll handlöst på bussen när chauffören körde i väg. Trots att hon ramlat och slagit i ryggen stannade inte busschauffören.

Nu vädjar dottern Magdalena efter vittnen.

Det var den 16 november strax innan klockan fem på eftermiddagen som Magdalenas 82-åriga mamma klev på buss nummer 705 i Huddinge centrum.

– Hon är 82 år och lite skakig men tänkte att hon kunde ta bussen hem i stället för färdtjänsten, på så vis behövde hon inte belasta samhället, berättar Magdalena för Newsner.

Magdalenas mamma klev på bussen med en krycka i den ena handen och en kasse i den andra. För att hinna av bussen snabbt vid sin hållplats tänkte hon slå sig ned på sätena i mitten.

Men hon hann aldrig sätta sig ned. I stället menar Magdalena att bussen körde i väg i full fart och att hennes mamma föll handlöst till marken.

– Det var en man som kom fram direkt till mamma och hjälpte henne upp och frågade hur det gick, men busschauffören fortsatte bara att köra, säger Magdalena till Newsner.

Magdalenas mamma satt kvar på bussen och tog sig hem på egen hand. Men tiden efter olyckan var smärtsam.

– Hon hade mycket ont och runt jul åkte hon in till akuten. Hon satt där i tolv timmar utan att någon undersökte henne, sedan skickade de hem henne med alvedon, berättar Magdalena.

Men tiden gick och Magdalenas mamma fick allt ondare och blev snart sängliggande.

”Kommer aldrig kunna gå igen”

Till slut lyckades hon få remiss till en magnetröntgen av sin vårdcentral.

– Vi var där för två veckor sedan och då visade det sig att hon har fraktur i ländryggen. Det är så synd om henne så det är helt fruktansvärt.

Till följd av att Magdalenas mamma varit sängliggande under en sådan lång tid, har musklerna i hennes ben börjat förtvina och hon kan inte längre gå.

– Hon är på ett korttidsboende nu där de hjälper henne med rehabilitering. Förhoppningsvis är det inte försent. Men troligen kommer hon aldrig att kunna gå igen och aldrig kunna flytta hem, säger Magdalena till Newsner.

Magdalena har varit i kontakt med det berörda bussbolaget, som lagt ned händelsen.

– De säger att de pratat med busschauffören och att han nekar till händelsen. Men ingen har pratat med min mamma, säger Magdalena.

Efter beskedet att ärendet är nerlagt hoppas Magdalena nu få tag på vittnen till händelsen.

Foto: TT/ Shutterstock

Vädjar efter vittnen

I ett inlägg på Facebook vädjar hon till alla som såg olyckan att höra av sig till henne.

Inlägget har upprört många och i kommentarsfältet är det flera som delar med sig av liknande händelser.

”Jag hoppas innerligt att ni hittar vittnet. Min mamma råkade ut för samma sak för ett par år sedan. Bussen rivstartade och hon flög bakåt och gjorde sig rejält illa i sin redan skadade rygg/höft. Numera kan hon knappt lämna lägenheten och har vidrigt ont konstant. Håll i er i bussen är mitt råd till alla”, skriver en person.

”Jag har sett samma sak hända en medelålders kvinna när 705’an drog iväg från Huddinge centrum mot Stuvsta. Hon föll baklänges och slog i bakhuvudet. Som tur var i golvet och inte i någon utstickande del av inredningen”, skriver en annan.

”Hjälpte en dam tillsammans med en annan kar upp men det var 4e November, så antar detta inte är samma händelse? för det var samma 705 buss iaf. Att de kör iväg förtidigt har man märkt ett par gånger när man åkt tyvärr”, skriver en tredje.

Att flera hör av sig och berättar om liknande olyckor skrämmer Magdalena.

– Det verkar vara samma rutt, då kanske det är samma förare. Ska han få fortsätta förstöra andra människors liv? Jag vill att han fattar vad han har gjort och vad han har förstört och att det inte händer någon annan, säger Magdalena till Newsner.

Händelsen är polisanmäld.

Newsner har sökt bussbolaget för en kommentar.