9 tecken på att din hund lider av stress

Precis som vi människor kan hundar drabbas av stress, och eftersom de inte kan tala om hur de mår, är det upp till oss att se och förstå signalerna. Att känna igen tecknen på stress är inte bara en fråga om välmående – det kan vara livsavgörande.

Som människor är vi vana vid att känna stress. Hjärtat rusar, pulsen ökar, värmen stiger. Ångest. Vad vi inte tänker på att samma känslor kan infinna sig hos våra fyrbenta vänner.

Men veterinären Matt Jackson-Smith ser stress och ångest hos hundar ofta.
– Ångest hos hundar är vanligare än många djurägare inser. Jag träffar otaliga hundar varje år vars livskvalitet och deras familjers livskvalitet påverkas djupt av stress och ångest. Oavsett om den utlöses av separation, höga ljud, okända miljöer eller till och med ändrade rutiner kan ångesten ta sig många uttryck: överdrivet skällande, destruktiva beteenden, darrningar, gömmande eller till och med aggression, säger han till brittiska The Mirror.
Han tillägger:
– En nyligen genomförd undersökning visade att cirka 70 procent av alla hundar lider av stress och ångest och att förekomsten av depression hos hundar leder till att 41 procent av ägarna säger att de oroar sig för sitt husdjurs mentala hälsa. Undersökningen som beställdes av Adaptil, som tillhandahåller lugnande lösningar för husdjur, visade också att 56% av ägarna omedelbart kunde se om deras husdjur var oroliga och sa att de viktigaste tecknen på ångest hos hundar inkluderade skällande (44%), låg eller instucken svans (42%), rastlöshet (34%) eller darrningar (29%).

Separationsångest

Precis som vi människor kan känna ångest när vi separeras från vår trygghet kan hundar också göra det. Separationsångest kan yttra sig på olika sätt, t.ex. genom skällande eller ylande, destruktivt beteende som tuggande, krafsande på dörrar och fönster och nedsmutsning i huset. Andra tecken är att hunden flämtar och dreglar, darrar och går i takt. Det kan också leda till ett klängigt beteende som att hunden följer sin ägare från rum till rum.

Höga ljud

Att hundar kan vara rädda för åskväder och fyrverkerier är det många som har koll på. Rädslan kan yttra sig som panik, destruktivt beteende och till och med aggression.

Nya miljöer

En hund kan bli överväldigad av för många nya intryck samtidigt vilket lätt kan hända om hunden hamnar i en helt ny miljö och med nya rutiner. Detta kan yttra sig i att hunden försöker undvika den nya miljön eller sociala interaktioner, drar sig undan eller gömmer sig.

Nya människor eller djur

Hundar kan bli oroliga när de möter nya människor, t.ex. en ny partner eller bebis, eller om hushållet får ett nytt husdjur. Om hunden plötsligt börjar vakta väldigt mycket eller blir svartsjuk så kan det vara ett tecken på att hunden är stressad över den nya situationen.

Medicinska tillstånd

Sjukdom eller smärta kan bidra till ångest eftersom hundar kan bli mer känsliga för sin omgivning.

Åldrande

När en hund blir gammal kan den börja utveckla helt nya rädslor. Detta på grund av till exempel kognitiv försämring och dålig syn.

Tidigare trauma

Hundar som har upplevt traumatiska händelser tidigare i livet, som övergivenhet eller misshandel kan utveckla ångest som ett resultat av detta.

Bristande socialisering

När en hundvalp inte socialiseras ordentligt kan det göra att den blir orolig i nya situationer när den blir äldre. Då kan hunden reagera starkt både på människor och andra hundar.

Brist på motion

En hund behöver mycket motion och påverkar enormt av hur mycket rörelse den har i vardagen. En hund behöver motioneras ofta för att upprätthålla både sitt fysiska och emotionella välbefinnande. En hund som inte får röra på sig tillräckligt mycket kan bli uttråkad, ängslig eller till och med destruktiv om den inte får tillräckligt med motion.

Vad kan du göra om hunden är stressad? 

Försök att hålla dig till rutiner och ge din hund ett tryggt utrymme, en plats som hunden känner igen när det är stora förändringar eller åskoväder på ingång. 

Belöna lugna beteenden men var inte för hård om hunden är ängslig, det kan förvärra ångesten.

Se till att hunden får den motion denne behöver. Om ingenting av detta fungerar, prata med din veterinär. Det finns både veterinärgodkända kosttillskott och receptbelagd medicinering.

LÄS MER