9 vanliga matvaror alla har hemma – som lindrar symptomen vid depression

Depression påverkar såklart ens psykiska välmående, men det kan även ha en stark påverkan på din fysiska hälsa. Därför är det bra att tänka på vad kroppen mår bra av för att lindra depression – eftersom psykisk och fysisk ohälsa i mångt och mycket går hand i hand.

Många läkare vill lösa depressioner med medicin, men det behöver inte alltid vara det rätta svaret till en mer välmående vardag.Här är 9 saker att äta som lindrar depression bättre än någon medicin.

1. Blåbär
Blåbär är som känt ett riktigt superbär – också när det kommer till att lindra depression. Bären innehåller nämligen antioxidanter som reducerar stress, vilket ofta är en ingrediens i depressionen. Dessutom bidrar de till tillväxt av nya celler vilket också är ett sätt att bota depression.

blabar
Shutterstock

2. Bananer
Den här frukten är rik på tryptofan, som i sin tur förvandlas till 5-HTP i hjärnan. Efter det blir 5-HTP positiva neurotransmittorer, så som serotonin och melatonin. Utöver det här innehåller bananer kalium och magnesium – ännu en orsak att äta frukten!

3. Mandlar
Studier redan från 1968 visar att magnesium är väldigt effektivt när det kommer till att bekämpa depression och migrän. 100 gram mandlar innehåller 268 milligram magnesium, alltså är en handful mandlar om dagen ett perfekt intag.

4. Avokado
Även avokado innehåller mycket kalium – hela 485 milligram på 100 gram. Med tanke på vilken positiv inverkan på depression man har sett att kalium har, kan det vara bra att äta den goda grönsaken varje dag!

avokado
Shutterstock

5. Sparris
Vad är godare än sparris, särskilt sommartid? Grönsaken är inte bara god utan innehåller dessutom en massa bra ämnen för kroppen, som till exempel folsyra och vitamin B. De här två bidrar till det psykiska välmåendet eftersom de bildar serotonin i kroppen.

6. Choklad
Choklad hjälper väl nästan mot vad som helst, va? Åtminstone har man kunnat påvisa att kakao, främst mörk choklad, ökar nivåerna av serotonin och dopamin i hjärnan. Dessutom minskar choklad på kortisolnivåerna, vilka är neurotransmittorer som orsakar stress. 40 gram mörk choklad om dagen är perfekt!

choklad
Shutterstock

7. Spenat
Spenat innehåller mer folsyra än någon annan bladgrönsak, och det är just folsyra som deprimerade personer ofta har ett underskott av.

8. Lax
Tack vare de höga halterna av omega 3 fetter kan lax mjuka upp cellernas membran och hjälper på så sätt serotoninet att nå hjärnan.

lax
Shutterstock

9. Grönt te
Grönt te har använts i årtusenden för att bota depression. I drycken finns nämligen så kallade polyfenoler som fyller på hjärnans lager av dopamin och ökar insulinkänsligheten, som i sin tur säkerställer ett stadigt lager av glukos. Glukos kan man säga att fungerar som hjärnans bensin, alltså är det a och o att ha det lagret ordentligt påfyllt!

Källa: Healthy Food House

Det är ju helt fantastiskt om vi kan lindra depression genom att äta rätt istället för att proppa i oss mediciner! Dela gärna så att fler får ta del av budskapet och må bra.