96-åriga Birgit blev bestulen på tusentals kronor – nu åtalas två män för 40 fall av grovt bedrägeri

En man berättade att han kom från banken och bad 96-åriga Birgit om hennes bankuppgifter och tillhörande kod till bankkortet.

Efter det försvann snart tusentals kronor direkt från hennes konto.

Nu åtalas två män i 20-årsåldern för nästan 40 fall av grovt bedrägeri runt om i Västsverige efter att flera åldringar blivit utsatta.

Våra äldre är allt mer utsatta för bedrägerier. Vid flera tillfällen har det rapporterats hur åldringar lurats på pengar efter att ha blivit kontaktade på telefon av personer som tror sig komma från olika institutioner. Med ett svep efter att ha gett bort bankkortets kod kan tusentals kronor vara förevigt borta.

För 96-åriga Birgit blev hennes försök till snällhet ett katastrofal slut.

Blev av med tusentals kronor – efter männens stöld

En man sa sig komma från banken när han ringde samtalet till Birgit. Han förklarade att någon kommit över hennes kontouppgifter och att han skulle skicka en kollega för att hjälpa henne. Men bara om hon kunde låsa upp porten i hennes bostad, skriver GT.

– Jag öppnade för honom. I telefon sa mannen att personen var där för att hämta mitt kort för att det skulle kontrolleras, har Birgit tidigare sagt till GT.

Fler pensionärer ska få sänkt skatt.
96-åriga Birgit blev av med 6000 kronor efter männens stöld. Kvinnan på bilden är inte Birgit.  Foto: Shutterstock

Men efter att mannen fått Birgits kort med kod skulle han därmed kontrollera så att allting stämde och lämnade hennes bostad. Han kom aldrig tillbaka.

Mycket snart hade 6000 kronor försvunnit från hennes kort.

– Jag har inte mått bra efteråt och jag mår inte bra när jag tänker på det som hänt. Man undrar hur man kunde burit sig åt så här, men polisen har sagt att jag är långt ifrån ensam, har Birgit tidigare sagt till GT.

Efter nästan 40 fall av bedrägeri – två män åtalas

Nu åtalas två män i 20-årsåldern för närmare 40 fall av grova bedrägerier mot åldringar där Birgit Nilsson är en av de många som blivit utsatta.

– Man har ringt äldre personer och sagt att det är problem med deras bankkonton. Sedan säger man att en kommer hem till den äldre för att hjälpa till och då har man varit där och hämtat kortet och koden och då tagit ut pengar. Allt som oftast har man då tagit ut 15 000 kronor, säger åklagare Jacob Tunborg till tidningen.

Va hemskt att se våra äldre så utsatta! Nu hoppas vi att det sätts stopp för detta! Detta är långt från acceptabelt för våra äldre som av välvilja litar på en främling.