Advokaten efter Facebook-våldtäktsdomen: ”Utvisning borde vara en självklarhet”

Tre män dömdes till fängelse efter den uppmärksammade våldtäkten på en ung kvinna som direktsändes på Facebook.

Nu vill advokaten Elisabeth Massi Fritz se hårdare straff mot våldtäktsmän. 

 

Två män våldtog en ung kvinna – och deras kompis sände brottet direkt över Facebook. På tisdagen kom domen i Uppsala tingsrätt. 

Samtliga tre döms för våldtäkt till fängelse: 2 år och 4 månader, ett år respektive sex månaders fängelse. 

Det tycker inte advokaten Elisabeth Massi Fritz är tillräckligt. 

Hon vill se att politikerna tydligare markerar för domstolarna med en lagändring. 

– Vi har i dag ett påföljdssystem där domstolarna kan döma till strängare straff. För våldtäkt av normalgraden kan man döma upp till sex års fängelse. Men man dömer ofta i den lägre straffskalan, och det är en praxis som finns i våra domstolar, säger Elisabeth Massi till TV4

Våldtäkten i det här fallet spreds över hela världen via nätet.

Frågan är då varför domstolarna ofta dömer till lindringare straff? 

– Det signalerar att man inte tar den här typen av brott på allvar. Det ger också tokiga signaler i form av ilska och tyvärr ganska mycket rasism i och med att vi har utländska killar. Majoriteten av våldtäktsoffer är kvinnor och majoriteten av förövarna är män, jämställdhetssynen är inte acceptabel, säger Massi till TV4. 

– Jag tycker man ska se över straffskalorna och införa högre minimistraff för brottet våldtäkt. Jag tycker också som nummer två utvisning är en självklarhet om man fyllt 18 år. De regler som finns i utlänningslagen tycker jag inte är acceptabel. Vi tar för mycket hänsyn till förövarana och kanske inte lika stor hänsyn till våra offer och det är stötande för många. Det ger tokiga signaler ut till samhället. Det finns offer som bär på trauman, var finns tankarna på dom när man dömer så låga straff? 

Dela om du håller med Massi Fritz!

Publicerad av Stoppa Brotten. Gilla för att få fler nyheter