Äntligen! I sommar slipper vi onödiga avgifter när vi använder mobilen utomlands.

Om ett år försvinner roamingavgiften inom EU och den 30 april i år blir det mycket billigare att använda mobilen när du reser utomlands. Det står nu äntligen klart.

– Man ska kunna använda sin smarta telefon eller pekplatta på samma sätt som hemma, säger it-minister Mehmet Kaplan (MP) till Aftonbladet.

Roamingavgiften är den avgift som betalas när du använder din mobiltelefon utomlands. Du betalar då extra för att ta emot samtal, skicka sms eller surfa på internet via mobilnätet.

Förra året nåddes en överenskommelse inom EU som innebar att en maxavgift infördes. Vilket stoppar eventuella chockfakturor efter utlandsresan. Nästa år, 2017, kommer överenskommelsen ta ytterligare ett steg. Då förbjuds teleoperatörerna att ta betalt för roamingavgiften inom EU och redan den 30 april i år kommer avgifterna att sänkas rejält.

– Vi har alla varit med om att man varit ute på semester någonstans där man tar ett perfekt kort som man vill dela med sina nära och kära hemma i Sverige. Men sedan har man inte vågat slå på roamingen för man har fått råd om att det är dyrt, säger it-minister Mehmet Kaplan (MP) till Aftonbladet.

Dela gärna denna glada nyhet med era vänner.