Agnes Wolds bästa tips – så semestrar du säkert under coronapandemin

Sommaren närmare sig och coronakrisen ligger fortfarande kvar som ett täckte över världen.

Hur sommarens semester ska planeras är för många oklart, det enda man vet helt säkert är egentligen att ingenting är som vanligt.

Så vad gör vi? Professorn Agnes Wold har några bra tips på hur en säker semester spenderas under pandemin.

Ja, sommaren lurar runt hörnet och semestern likaså.

För dem som hade planerat en utlandsresa blir kanske inte allt som man tänkt sig. Men även det mest traditionella semesterfirandet i sommarstugan med släkten eller midsommarfirandet med vänner kan behöva ställas in.

Allt på grund av coronavirusets framfart över jordklotet.

”Undvik gemensamma utrymmen”

Men med hjälp av bakteriologen Agnes Wolds tips till Expressen kan du istället för att ställa in sommarplanerna, ställa om dem.

Har du sommarstuga? Då är det allra viktigast att du inte har någon 70-plussare med i samma stuga.

”Man ska inte blanda generationerna men naturligtvis går det jättebra för en barnfamilj att bo i sommarstuga. Och träffa vänner och ha barnens vänner över. Men ingen mormor, morfar eller farmor och farfar på plats. Om man är utomhus kan de äldre vara med och äta eller vara ute och cykla. Men inte gå på samma toalett eller laga mat tillsammans”, skriver hon till Expressen.

Har du istället planer på att åka till campingen gäller det att inte röra sig på ställen där det är mycket folk, som till exempel i en campingaffär.

Agnes Wold tycker också att man ska vara försiktig med att vistas i gemensamma utrymmen som tvättstuga eller duschar.

”Åk inte iväg över generationer”

Om du varken har sommarstuga eller lust med att sitta på campingen och istället planerar lite dagsutflykter är det bäst att inte göra det tillsammans med människor över 70 år.

”För 70 år och äldre ska man undvika alla inomhusmiljöer. Att åka på endagsutflykter utomhus är inget problem men tänk på att inte åka i samma bil som farmor och farfar. Blanda inte äldre och yngre i samma bil på väg till utflykten”, skriver hon till Expressen.

Foto: Shutterstock

Mitt i allt kommer även midsommar. En dag förknippad med dans och fest. Enligt Agnes Wold ska man tänka på att inte åka iväg och bo ihop över generationer. Hon tycker heller inte att man ska vara på platser där man exponeras för så mycket människor

”De stora smittspridningarna sker på stora tillställningar så som fester, gudstjänster, begravningar och andra tillfällen där många möts och är nära varandra kroppsligt. Sedan är alkohol på midsommarfirandet inget fel i sig men om man dricker lite mycket och blir för nära okända människor kan det vara en risk.”

Så länge man är rädd om sina anhöriga över 70 år så kan semestern firas på ungefär som vanligt.

Men glöm inte bort att fortsätta tvätta händerna och hålla social distans.