Agnes Wolds stenhårda sågning – efter Moderaternas nya coronaförslag: ”Häpnadsväckande”

Moderaterna vill bötfälla folk som inte bär munskydd i kollektivtrafiken.
Nu får förslaget mothugg av professorn Agnes Wold. 
– Häpnadsväckande, skriver hon på Twitter. 

Munskydd är obligatoriskt under aviserade tider i kollektivtrafiken. När det är som mest folk på bussar, tåg och andra kollektiva färdmedel bör man ha på sig munskydd, enligt de nya riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten.

– Det är mer effektivt att hålla avstånd än att befinna sig nära andra och ha munskydd. Men vi vet att kollektivtrafiken innebär situationer där trängsel kan vara svår att undvika trots rekommendationen om att i första hand välja andra färdmedel. Då kan munskydd vara till nytta, sade statsepidemiolog Anders Tegnell när de nya riktlinjerna presenterades.

Nu föreslår Moderaterna att personer som bryter mot rekommendationen om munskydd i kollektivtrafiken bötfälls. Det framgår i en debattartikel i Dagens Nyheter som partiledaren Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson, skrivit.

M föreslår böter i kollektivtrafiken

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M). Foto: Fredrik Sandberg / TT

– Kravet på munskydd bör bli tydligare, genom att regleras i lag, och genom att en tydlig sanktion införs för den som bryter mot kravet, exempelvis böter, skriver Kristersson och Svantesson på DN Debatt.

M-topparna menar att regeringen måste ta varningssignalerna om en tredje coronavåg på större allvar. De förklarar att eftersom muterat virus nu upptäckts i 20 av 21 regioner, samtidigt som fler nu åker kollektivt igen, bör regeringen vidta åtgärder. M vill också se fler snabbtester och ett mer effektivt smittspårningsarbete. 

Men vad gäller bötfällning i kollektivtrafiken får partiet genast mothugg av den profilerade bakteriologen Agnes Wold.

GÖTEBORG 20200430 Agnes Wold, svensk läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Foto: Adam Ihse / TT
GÖTEBORG 20200430 Agnes Wold, svensk läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Foto: Adam Ihse / TT

Därför sågar Wold nya M-förslaget om böter i kollektivtrafiken

Överläkaren och professorn sågar nu förslaget på Twitter.

– Ah, nu kom förklaringen i Rapport för Moderaternas häpnadsväckande förslag om böter för den som inte använde munskydd. Den rörde dem som åker KOLLEKTIVTRAFIK, och det är ju bara fattiglappar! Så skönt! Tänkte väl att det skulle bli lite konstigt om man blev jagad på Linnégatan, skriver hon.

På det sociala mediet får hon då en motfråga om hon menar att fattiga inte behöver följa lagar och regler i offentliga miljöer – varpå Wold svarar:

– Att just munskydd i kollektivtrafiken skulle vara effektivare än att exempelvis förbjuda utlandsresor, vet vi inte. Nästan all smittspridning sker i familjen, bland vännerna och på arbetsplatsen. Man kan lagstifta om att arbetsgivare har skyldighet att införa smittskyddsåtgärder på arbetsplatsen, skriver Wold vidare.

I stället för att bötfälla i kollektivtrafiken – menar Wold att det finns andra grupper som kan få böter i första hand.

– Något som man verkligen borde göra om det kliar i fingrarna att dela ut böter till folk, är att undersöka om man kan bötfälla dem som tagit vaccin före riskgrupperna, vilket vi vet försenar skyddet för dem som har högst dödlighet, skriver hon.

Vad tycker du om Moderaternas förslag? Håller du med Agnes Wold i kritiken? Skriv gärna en kommentar om vad du tycker – men tänk på att hålla god ton. Dela gärna dina åsikter på Facebook, vi vill veta!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required