Alarmerande beskedet: 21 brandmän säger upp sig – på grund av nya avtalet

I höstas skrevs ett nytt avtal för deltidsanställda inom Räddningstjänsten. För de som är deltidsbrandsmän innebär det bland annat att OB-tillägget tas bort på kvällar, helger och nätter, och likaså bilersättningen. Trots protester har och hot om uppsägningar på flera håll i landet har avtalet gått igenom, vilket har resulterat i att Trosa med omnejd blir 21 brandmän kort då de sagt upp sig.

Den 1 maj i år träder det nya kollektivavtalet för räddningstjänst i beredskap i kraft. I det står det att grundersättningen för en beredskapsvecka för en deltidsbrandman höjs, däremot försvinner all OB under kvällar, nätter och helger, vilket har fått brandmän över hela landet att hota med uppsägning. 

I Trosas kommun slog man slag i saken. Där valde totalt 21 brandmän att gå in till platschefen och säga upp sig, vilket de filmat och publicerat i en grupp på Facebook. I samma film säger även platschefen Rickard Antman upp sig. 
– Det handlar också om sättet det här görs på. Ta bort OB-tillägg som är så synligt och baka in det, gömma det i en totalsumma och säga att det blir plus. Det blir inte plus, säger han till Expressen.

Enligt beräkningar ska det nya avtalet kosta flera deltidsbrandmän tusentals kronor om året, priset de får betala för att vara tillgängliga och rycka ut när det behövs. En av de som sagt upp sig i trosa är Mikael Andersson. Han har räknat ut att skulle gå mellan 4 000 och 10 000 kronor minus genom det nya avtalet. 
– Jag jobbar som snickare på dagarna och arbetar bara kvällar och helger som brandman. Det är klart att man vill vara med och hjälpa samhället när det händer saker, men inte till vilket pris som helst, säger han till Expressen.

Mikael och många andras förhoppning är att det nya avtalet bryts och att man förhandlar fram ett annat. Flera håll i landet har stationer hotats av uppsägningar, bland annat Gröngesberg och Lilla Edets kommun. 

Genom att uppmärksamma ämnet är vi med och kämpar för att våra deltidsbrandmän ska få det avtal de förtjänar och på så sätt göra vårt samhälle tryggare. Dela gärna för att lyfta frågan.