Äldre hittades ensam på golvet – hade brutit benet utan att någon märkte

En äldre person på ett demensboende i Linköping ska ha hittats ensam på golvet mitt i natten med ett brutet ben, utan att någon personal uppmärksammat det, skriver Aftonbladet

Nu har inspektionen för vård och omsorg (IVO) fått in en anmälan.

 

Händelsen ska ha ägt rum på Attendos äldreboende Valla Park i Linköping, där en person alltså hittades liggandes på golvet med ett brutet ben.

Över hälften av de boende på Valla Park är demenssjuka och nu får boendet kritik av inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Underbemannat nattetid

IVO kritiserar nu boendet för att vara underbemannat nattetid. För det var just nattetid då personen hittades på golvet med brutet ben.

Enligt Aftonbladets granskning har två anställda hand om 50 äldre på nattetid, fördelat på sex olika avdelningar. Mer än hälften av dem lider av demenssjukdom.

IVO kräver nu mer personal då demenssjuka är en utsatt grupp med stort behov av vård. Detta kan endast tillgodoses med personal som kan ha uppsikt över dem.
”Det innebär att bemanningen under rådande förhållanden inte kan understiga fyra personal”, skriver IVO i beslutet enligt Aftonbladet.

Alla äldre och demenssjuka har rätt till bra vård. Man måste kunna känna sig trygg på ett boende. Nu måste vi gemensamt höja rösten för att det ska bli en förändring. Dela artikeln för att visa att du står på våra äldres sida!