Äldre på boende gjorde på sig – fick utskällning av personal: ”Är du dum i huvudet?”

Anställd på ett äldreboende i Halmstad behandlade de boende på ett olämpligt sätt. Bland annat ska den anställda ha kallat boende för ”dum i huvudet” och slagit en annan med ett inkontinentskydd.

Nu har händelserna utretts efter en lex Sarah-anmälan, skriver Nyheter24.

Det var i mitten på juni som en anställd på ett äldreboende i Halmstads kommun blev så upprörd då en av de boende torkat sig runt munnen med sin tröjärm efter att ha borstat tänderna, att den anställde slog den boende med ett inkontinensskydd och skrek ”så får du inte göra”.

STOCKHOLM 20180308 En äldre person tar sig runt med hjälp av en rollator på ett äldreboende. Foto: Pontus Lundahl / TT

Efter incidenten slog en vikarie larm om att den anställde behandlade de boende på ett olämpligt sätt och gjorde en lex Sarah-anmälan. Nu har händelsen utretts.

Oacceptabelt beteende

Vikarien vittnar även om att samma anställd ska ha skällt ut en av de boende efter att den bajsat på sig.

”Kollegan går sedan in i kundens rum och börjar skrika till kunden: ’varför gör du såhär? Är du dum i huvudet? Jag pallar inte mer, jag pallar inte med dig, vad håller du på med”, står det i dokumentet från kommunen enligt Nyheter24.

Den anställda har uppgett att hen ”känner igen sig i händelserna som återberättas” men menar att hen inte uttryckt sig så som vikarien sagt.

VÄSTERÅS 20190816 Två undersköterskor på ett äldreboende. Foto: Fredrik Sandberg / TT / kod 10080

Den anställda har informerats om att beteendet är oacceptabelt och att det kan leda till konsekvenser om det upprepas.

Men hittills har ingen anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, gjorts.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);