Äldre vågar inte gå ut – nu ryter överläkaren ifrån: ”Unga måste bli bättre på att hålla avstånd”

Sommaren är här och med varma temperaturer och badväder vill alla vara utomhus. Och många tummar på coronarestriktionerna, trots att det pandemin inte är över helt.

Nu ryter överläkaren Ingrid Bergström ifrån och riktar sig till de unga.

Badstränderna kryllar av folk, människor trängs på uteserveringar och i allmänna utrymmen. Nu har det gått så långt att många äldre, i riskgrupp, inte vågar bege sig ut.

Enligt Ingrid Bergström, överläkare på osteoporosmottagningen Karolinska sjukhuset i Huddinge, drar sig många äldre från att gå ut eftersom unga människor inte visar tillräcklig hänsyn och håller tillräckligt avstånd.

 – Det är oerhört viktigt för äldre personer, inte minst de med benskörhet, att kunna vara ute och röra sig. Det behövs för att stärka skelettet, träna muskelstyrka och balans, säger överläkare Ingrid Bergström på Karolinska sjukhuset i Huddinge till Aftonbladet.

Viktigare för äldre att vara ute

Ingrid säger vidare att det är ännu viktigare för äldre att vara ute i solen för att få i sig tillräckligt med D-vitamin.

Men det är samtidigt extra viktigt för äldre att hålla avståndet till andra för att minska risken för coronasmittan.

Foto: Christine Olsson, TT/ TT

Under våren, när det ändå var ganska kallt, var det ganska lätt att hålla avståndet. Men de senaste veckornas sommarvärme är trängseln tillbaka.

– Det är fortfarande tvåmetersregeln som gäller. Men det är tyvärr rätt vanligt att yngre och medelålders glömmer att hålla avståndet till andra. Det gör att många äldre helt enkelt inte vågar sig ut. Och det är förödande för deras hälsa, säger hon och fortsätter:

– Jag har talat med flera personer som hellre går ut i gatan och än att behövas trängas med människor som breder ut sig på trottoaren. Men det är ju inte rimligt. Det borde vara en självklarhet att yngre väjer undan för äldre.

Alla måste ta sitt ansvar och hålla sig till Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Alla har lika stor rätt till att vistas utomhus. Tänk på våra äldre.

Dela artikeln och berätta vad du tycker.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);