Äldreboende bjuder demenssjuka på frysskadad julmat – snåla menyn får Leif Mannerström att rasa

Kronans vård – och omsorgsboende i Luleå bantar årets julbord, snåla menyn har fått stjärnkocken Leif Mannerström att rasa, rapporterar Tv4.

På Kronans vård – och omsorgsboende i Luleå bor de nio demenssjuka äldre.

När det började närma sig jul hade många önskat ett stort julbord med de riktiga julklassikerna. Men när en av de anställda såg menyn fick hon en chock av hur snål den var.

För trots att de äldre betalar drygt 4000 kronor per person i månaden var det många julklassiker som saknades.

Foto: Shutterstock/ Adam Ihse, TT

Och i stället för att de kunde griljera julskinka tillsammans hade kommunen beställt skivad, kokt skinka som skulle tinas.

En skinka som enligt den anställda var frysskadad, dessutom var datumet utgånget.

– Jag visade skinkan för en boende och hon trodde det var hundmat eller något liknande, säger en anställd som vill vara anonym till TV4.

Även den gravade laxen var fryst. Och förutom det och skinkan stod det glögg, rödbetssallad, vörtlimpa, kalvsylta, senapssill och en back julmust på menyn.

Leif Mannerström ryter ifrån

Stjärnkocken Leif Mannerström är sedan länge engagerad i maten för äldre i Sverige. När han fick höra talas om Kronans julmeny blev han bestört.

– Om jag ska gå på restaurang och jag inte är riktigt nöjd där, då behöver jag aldrig gå tillbaka. Men de som bor på ett äldreboende är alltid tvungna att gå tillbaka om de ska få nån mat. Därför tycker jag att man har dubbelt så stort ansvar när man hanterar mat på äldreboenden att verkligen bry sig och göra det bra, säger han till Tv4.

Men Luleå kommun håller inte med, i stället tycker de att julmaten håller hög kvalitet.

Till Tv4 säger Monica Forsberg, omsorgschef Luleå kommun, att de är en stor anläggning som är styrda att beställa från en viss leverantör. Och vad det gäller skinkan menar Monica att en kokt, redan skivad skinka är mer tidseffektivt.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required