Äldreboenden larmar: Anhöriga trotsar besöksförbud – klättrar in genom fönster

I Mölndals kommun har anhöriga börjat trotsa besöksförbudet på kommunens äldreboenden.

Nu vädjar kommunen till allmänheten att respektera beslutet för de boendes säkerhet.

I slutet på mars införde regeringen besöksförbud på alla äldreboendet. Det för att skydda äldre som riskerar att bli allvarligt sjuka i covid-19.

Förbudet har lett till att det har blivit svårt för släkt och vänner att ses med de boende och i stället har man hänvisat till videosamtal eller möten utomhus.

Alla respekterar inte förbudet

Men på äldreboenden i Mölndals kommun har långt ifrån alla anhöriga respekterat besöksförbudet. Och personalen vittnat om att personer tagit sig in på boenden ändå, rapporterar Göteborgs-Posten.

Bland annat berättar personalen hur anhöriga har klättrat in genom fönster med hjälp av en stege, andra har gömt sig och smugit in när personalen inte ser och vissa har till och med blivit förbannade och trängt sig in.

– Det är tufft för personalen som står där, det är inte så lätt att mota ut folk. Så vi vill påminna om varför vi faktiskt har ett besöksförbud och varför vi håller på det. Det har varit lite besvärligt, säger Christina Wadell till Göteborgs-posten.

Foto: TT/ Shutterstock

Nu vädjar Mölndals kommun till anhöriga att tänka på de äldre och respektera besöksförbudet.

– På äldreboenden bor våra mest sköra äldre, det är för deras skull vi gör det här. Vi har lyckats att inte ha så mycket smitta. Det vore förödande om vi inte kan fortsätta så. Man måste förstå varför vi gör det här, säger Christina Wadell till GÖteborgs-Posten.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required