Äldreboendet stängde matsalen – då öppnade Barbro, 93, krog i sitt hem

Att äta lunch är alltid trevligast med sällskap, det tycker åtminstone 93-åriga Barbro Ahlqvist som öppnade en krog i sitt hem när seniorboendet i Visby stängde sin matsal. Varje dag klockan tolv serveras lunchmenyn, och hon har flera stamkunder. 
– Rödspättan är en favorit. Den är alltid väldigt god och uppskattad, säger den 93-åriga krögaren.

Barbro Ahlqvist är 93 år och bor på äldreboendet Åkermanska i Visby, på Gotland. Där har hon bott i sju år och trivs, men 2015 blev standarden sämre då Åkermanska valde att stänga sin lunchrestaurang.

Då Barbro precis som många andra tycker att det är roligare att äta med sällskap öppnade hon en lunchrestaurang hemma i sin lägenhet. 
– Det är inte speciellt roligt att sitta ensam och äta. Jag älskar folk, och har alltid haft stor familj. Jag fick för mig att jag skulle kunna ha några som åt hemma hos mig, berättar Barbro Ahlqvist, som har fyra döttrar, 14 barnbarn och 12 barnbarnsbarn, säger hon till Expressen.

Lunchmenyn serveras klockan tolv varje dag, och utbudet är varierat, men rödspätta är en favorit bland lunchgästerna. 
– Jag har tre damer som kommer varje dag, några som äter här då och då och några par som kommer och hämtar sin mat. Ibland är vi åtta som äter här, ibland är vi sex. Den äldsta är 98 år. Jag kan ha upp till tolv portioner, berättar Barbro för Expressen.

När P4 Gotland Sveriges Radio besöker Barbro frågar de henne vad det bästa är med att ha en lunchrestaurang i sitt eget hem.  
– Ja det är att jag får mat själv och att jag har goda vänner som kommer in och håller mig sällskap en stund, säger 93-åringen.

Eftersom att Barbro kommit upp i ålder är det svårt att hinna laga all mat själv. Därför får hon matleverans varje vardag, men dukar och förbereder allt praktiskt kvällen innan. 
– Jag kan ju inte laga maten längre, för att jag ser så dåligt. Jag har fel på gula fläcken, och har bara ledsyn. Men rollatorn är bra, den kan fungera som serveringsvagn, säger hon till Expressen.

Vilken härlig kvinna som öppnar upp sitt hem så att andra pensionärer kan få äta med sällskap. Världen behöver fler som 93-åriga Barbro, dela gärna för att hylla henne.