Äldreboendets fina gest – bjöd alla pensionärer på räkfrossa: ”Guldkant på tillvaron”

Behovet av roliga aktiviteter upphör inte för att man bli äldre. Tvärtom så blir stunder av livsnjutning mer uppskattat än någonsin tidigare, då tillfällen ges allt mer sällan för många.

På Vardagas äldreboenden tycker man att det är viktigt att sätta guldkant på pensionärernas tillvaro. Därför jobbar man ständigt med att anordna saker som de äldre tycker om, ofta med mat-upplevelser i fokus.

I onsdags anordnades räkfrossa på Vardaga Klövedal. Ett uppskattat tema bland de äldre.

– Måltiderna är jätteviktiga för de boende och för oss. Vi har ett koncept som heter ”Mat som hemma”. Vi lagar mat på plats på boendena för att dofterna ska spridas och aptiten ska öka hos de äldre. Aptiten avtar ofta med åldern, säger Urban Rybrink, kommunikationsansvarig på Vardaga, till Newsner.

Aktiviteter för äldre är något som ofta prioriteras på alla Vardagas äldreboenden.

– Det är ofta andra aktiviteter som också sätter guldkant på tillvaron. Senaste veckan har det varit konsert på gården där äldre har suttit på coronaavstånd, eller sittzumba där man sittdansar till latinomusik, säger Urban Rybrink till Newsner.

Vardaga har en grundmeny som de utgår från, men den anpassas efter de boendes önskemål och lokala traditioner. På helgerna erbjuds ett glas vin eller öl till maten.

Vid högtider så bjuds det på julbord, kräftskiva, surströmming eller våfflor, berättar Urban, och de äldre får gärna vara med i matlagningen om de vill.

Vill man ha färska räkor till kvällsmat – ja då fixar personalen på äldreboendet Vardaga Klövedal det såklart!

Posted by Vardaga on Wednesday, September 30, 2020

Veckans räkfrossa blev en storsuccé, och när Vardaga delade med sig av en bild på Facebook fick den 13 000 personer gilla-markeringar. Med andra ord: Ett lyckat koncept som inte är det sista.

Tycker du att flera äldreboende bör inspireras av det här? Dela gärna artikeln på Facebook i sådant fall, så att andra får ta del av den.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);