Äldreboendets fina gest – bjöd ut pensionärer på oförglömlig raggarrunda: ”Bara glädje”

Tiden av strikta pandemirestriktioner är förbi och det firade pensionärer på vårdboendet Solhaga i Väckelsång med att åka ut å en oförglömlig raggarrunda i en tjusig gammal bil.

Pandemin har slitit hårt på oss alla men för människor som tillhör riskgrupper och deras anhöriga har åren med covid-19 varit extra tuffa.

Flera har tvingats till isolering och avstått kontakt med nära och kära.

Men sedan restriktionerna slopats har allt fler börjat ta sig ut i samhället igen.

Pensionärer fick åka raggarbil

Några som är glada över att pandemin är över är de äldre på vårdboendet Solhaga i Väckelsång, detta innebär nämligen att de kan bege sig ut på raggarrunda igen.

– Vi har hållit på i fyra år. Men kunde ju inte åka när det var pandemi, så nu var det dags igen, berättar Mari som är en av initiativtagarna till rundan.

Idag har Erik varit här på Solhaga och tagit med senior caféet på en runda i hans Chevrolet Belair 59:a. Förra året nådde det ut till både tidningar och radio så det blev en repris även detta året!

Posted by Solhaga – Väckelsång on Tuesday, June 5, 2018

Allt började med att en man vid namn Erik Johansson ringde och frågade om de äldre skulle vara intresserade av att ta en tur i hans bilar. Och det visade sig finnas ett stort intresse.

– Många av damerna har varit tjejerna som suttit bak i bilarna på ungdomens dar och några av gubbarna här har haft egen bil. Så de tycker ju att det är jättekul, säger Mari till Newsner.

”Plus i kanten”

Den här gången var det ett tiotal äldre som begav sig ut på raggarrundan, alla mellan 80 och 100 år gamla.

– Alla tycker att det är så roligt. Det är verkligen bara glädje. Erik kör en runda på en halvtimme och de får se naturen och djuren och allt som förändrats sedan sist. Och nuvar det riktigt kanonväder när vi åkte också, berättar Mari.

Äldreboende raggarbil
Foto: Privat

Mari tror att det är jätteviktigt med sådana här aktiviteter för de äldre.

– De pratar om det innan, de pratar om det efter. Så kommer de in och får fika. Det blir plus i kanten, ett avbrott i vardagen. Man ser på deras ansikten att det har hänt någonting speciellt den dagen, säger Mari och tillägger:

– En stor eloge till Erik som gör det här ideellt. Det kostar en del att åka runt i sådana här gamla bilar, men det gör han helt gratis och det är guld värt.

Vilket underbart initiativ. Fantastiskt.

Tycker du att fler äldreboenden borde ta efter?