Äldreboendets fina initiativ – dukade upp till lyxig Nobelfest: ”Har det bättre än kungen”

Äldreboenden runt om i Västerviks kommun slog på stort och dukade upp till lyxig Nobelfest.

Ett initiativ som togs emot väl bland de boende.

För andra året i rad firas inte Nobeldagen på ett traditionellt vis i stadshuset. Det på grund av pandemin.

Banketten har ställts in tre gånger tidigare (bortsett från i fjol): 1956 (i protest mot Sovjetunionens invasion av Ungern), 1924 (för att inga Nobelpristagare kom) och 1907 (på grund av hovsorgen efter kung Oscar II:s död).

Men på äldreboendena runt om i Västervik slog man på stort och firade coronasäkert med Nobelfest hela dagen.

Foto: Privat

Under flera sittningar får de äldre slå sig ned vid dukat bort med kandelabrar med levande ljus, en liten stråkorkester, annan livemusik och njuta av en dag i lyx, lyx, lyx.

Flera är uppklädda till tårna och njuter till fullo av den stora dagen.

”Bättre än kungen”

Enligt aktivitetssamordnaren Fia Wilensjö har det varit några lyckade första sittningar.

– ”Vi har det bättre än kungen” och ”Tänk att man fick vara med på Nobelmiddagen, det trodde jag aldrig”, är bara några av de kommentarer hon har fått höra under dagen.

Serverades trerätters

En efter en har de blivit serverade en trerätters middag som avslutades med fina praliner.

Menyn såg olika ut på olika boenden.

–Till förrätt har det varit allt från toast Skagen till råddjursterrin. Till varmrätt har det varit Wallenbergare, entrecotestek, ankbröst eller vildsvinsfile. Till dessert var det creme brule, Baileys pannacottaoch till sist kaffe med praliner och lite avec, berättar Fia Wilensjö.

Foto: Privat

Men Nobelmiddagen har egentligen bara varit slutfesten. För innan de slog sig till bords har de jobbat i veckor med allt från att göra blomsterarrangemang till att stöpa ljus.

Och bara den senaste veckan har alla varit i full gång med förberedelserna i husen. De har putsat ljusstakar och vikt dukar och servetter och sett dukningen träda fram.

Fia skriver om föreberedelserna i ett inlägg på Facebook.

”Förberedelserna inför den stora Nobeldagen imorgon är i full gång runtom i husen🕯👌Blommor som blir till fina arrangemang 🌺🌷🌼Ljusstakar som ska putsas 🕯Servetter i olika vikningar Dukningarna ska pryda borden. Imorgon är det kockarnas tuffa dag då dom ska tillaga en trerättersmiddag 👩‍🍳👨‍🍳Hörde några damer viska till varandra förväntansfullt: Ska du ha långklänning imorgon?👗💃

Sagolikt. Vilken fest. Dela gärna så att fler får ta del av festen. Kanske inspirerar du andra att göra likadant.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);