Alice Bah Kuhnke (MP): ”Det ska vara dyrare att köra bil”

Att flygpendla över Sverige eller köra bil i Stockholms innerstad ska kännas rejält i plånboken.

Det menar Alice Bah Kuhnke, som är Miljöpartiets toppkandidat till EU-valet i Nyhetsmorgon.

– Det ska vara otroligt kostsamt för de som till exempel flygpendlar mellan Stockholm och Göteborg flera gånger i veckan, säger hon i programmet.

Det stundande EU-valet präglas framför allt av klimat- och bensindebatter.

Oljepriserna runt om i världen har ökat samtidigt som bensinpriserna i Sverige höjdes till nya rekordnivån 16:89 kronor, enligt riktpriset på de bemannade stationerna.

Bildkälla: Shutterstock

Många bilister har reagerat kraftigt mot de nya priserna. Facebook-gruppen ”Bensinupproret 2.0” har i skrivande stund över 500 000 medlemmar och har bjudits in till ett seminarium i riksdagen.

Svarar om ”Bensinupproret 2.0”

Under onsdagsmorgonen var Miljöpartiets toppkandidat till EU, Alice Bah Kuhnke, på plats i Nyhetsmorgon för att diskutera de nämnda frågorna.

Bland annat fick hon svara de människor som har skrivit på upproret mot de höga bensinpriserna.

Alice Bah Kuhnke: ”Ska vara dyrare att köra bil i innerstan”

Kuhnke menar att de människor som är i behov av att köra bil måste kunna få göra det och få tillgång till hållbara bränslen och miljövänliga alternativ på fordon.

Bildkälla: Skärmdump/TV4

Däremot vill Bah Kuhnke i exempelvis Stockholms innerstad se förändring. Enligt henne ska det svida i plånboken och på så sätt avskräckas från att köra bil.

– I Stockholms innerstad behöver man inte sitta i en bil i en timmes kö varje dag i stora SUV:ar, då ska det vara dyrare att köra bil. Och det ska vara otroligt kostsamt för de som till exempel flygpendlar mellan Stockholm och Göteborg flera gånger i veckan, för det finns alternativ, säger Alice Bah Kuhnke i TV4 Nyhetsmorgon.

”Jag kommer åka tåg hem”

Om Bah Kuhnke blir invald i EU-parlametet tänker hon själv inte flyga till Bryssel.

– Om jag blir invald kommer jag åka tåg när jag åker hem. Och det kommer jag göra så ofta som jag behöver, säkert två gånger i månaden minst, säger hon.

Se inslaget med Alice Bah Kuhnke i spelaren nedan.

Vad tycker du om det här?

Lämna gärna din åsikt i kommentarsfältet och dela vidare!