Alla nobbade samernas traditionella invigning – då tog Victoria saken i egna händer

Kronprinsessan Victoria har många gånger hyllats som ett föredöme och en lysande förebild för Sverige.

Hon håller miljö och hållbarhet varmt om hjärtat, hon gör alltid kloka och pålästa uttalanden – och hon inkluderar allt och alla oavsett bakgrund, kultur eller hudfärg.

Detta fick vi återigen se prov på under onsdagen, då kronprinsessan blixtändrade i sitt fullspäckade schema för att ge kunglig glans till Sametingets högtidliga öppnande.

Varje år brukar kungafamiljen skicka iväg en representant till invigningen av Sametinget. I år såg det dock ut att bli ändring på den saken, då alla familjemedlemmar hade andra åtaganden.

Detta ledde till kritik från Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson, som menade att det sänder ut fel signaler kring samernas betydelse i det svenska samhället om varken statschefen eller regeringschefen dyker upp.

När kronprinsessan Victoria hörde talas om kritiken tvekade hon dock inte en sekund.

Kungen tog beslutet att hon kunde göra om i sitt schema, Victoria ordnade en blixtändring – och dök upp lagom i tid för att ge kunglig glans till den traditionella invigningen.

– Jag hade möjligheten att titta på programmet igen. Och ibland så finns det möjligheter! Så jag är jätteglad att jag i år kunde komma hit. Det var några år sedan sist, så det är kul att vara här, säger kronprinsessan Victoria till Expressen.

Foto: Robert Henriksson / TT

Kronprinsessan Victoria är verkligen ett föredöme. Dela vidare om du också tycker att det var bra gjort!