Alla såg på när flicka kämpade för sitt liv i vattnet – då var Leah den enda som agerade: "Alla måste ta ansvar"
Leah Grufstedt

Alla såg på när flicka kämpade för sitt liv i vattnet – då var Leah den enda som agerade: ”Alla måste ta ansvar”

Leah och hennes familj besökte Lalandia Rødby och vattenlandet, precis som de gör varje påsklov.

Men den här gången slutade allt i en tragedi. En liten flicka höll på att drunkna och Leah och hennes man, var de enda som agerade.

Nu uppmanar Leah alla vuxna att ta ansvar.

– Det är som att alla sköter sitt, men det här handlar om ett litet barn. Vi måste alla ta ansvar, säger Leah till Newsner.

Det var under påsklovet som Leah Grufstedt, hennes man och två barn besökte vattenlandet Lalandia i Rødby, Danmark.

Resan till vattenlandet har blivit lite av en tradition, men just i år slutade besöket i en tragedi.

– När vi märker att min dotter fryser lite så går vi ner till KIDS pool area, en pool som är runt en meter djup och lika stor som en bubbelpool, berättar Leah för Newsner.

Men innan hon kliver ner i poolen lägger hon märke till en liten flicka som går omkring på bassängens botten.

– Jag fick en dålig magkänsla. Det va säkert femton personer i den här poolen och en tjej i 15-årsåldern är precis bredvid den här flickan så jag tänker att det måste vara en anhörig och att de leker någon lek. Min son brukar vilja att jag ska räkna hur länge han är under vattnet, så först tänkte jag att de gjorde något sådant, säger Leah och tillägger:

– Men plötsligt ser jag att den här äldre tjejen reser sig, tittar på flickan och går förbi och upp ur poolen.

badhus, bassäng, pool
Genrebild. Foto: Shutterstock

Litade på magkänslan

Leah fick åter igen en känsla av att någonting inte stod rätt till och tittade på flickan som fortfarande befann sig med ansiktet under vattnet.

– Då ser jag att hon inte leker, hon håller på att drunkna tyst. Jag ser hur hon börjar svälja vatten både genom näsa och mun och eftersom jag håller i min dotter så säger jag till man att dra upp flickan.

Leah man Joachim får tag i flickan och lyfter upp henne ur vattnet.

– Hon börjar hosta upp mängder av vatten och slem, och då har man varit under vattnet länge. Jag glömmer aldrig hennes panikslagna blick, säger Leah till Newsner.

Den lilla flickan gråter och Leah, som arbetar på akuten i Malmö, försöker kontrollera att hon är okej.

– Plötsligt kommer hennes mamma springande från en annan del av rummet och jag försöker förklara för henne att hennes dotter varit under vattnet länge och att hon behöver undersökas av läkare så att hon inte drabbas av secondary drowning, men hon verkar inte lyssna, säger Leah.

Hon tillägger:

– Efter ett tag gör flickans pappa ett okej-tecken till mig men jag tror inte att de förstod hur illa det var. Den här flickan halkade inte till under vattnet, hon var där länge. Sedan såg jag hur de reste sig och gick därifrån, säger Leah.

Ingen vuxen reagerade

Förutom den lilla flickans blick så är det en annan sak som etsat sig fast hos Leah, det var att ingen annan vuxen person reagerade på flickan under vattnet.

– Ingen reagerade, alla bara fortsatte med sitt. Inte ens när flickan kom upp över ytan och hostade ut vatten och slem var det någon som brydde sig. Jag kände bara, är vi i någon twilight zone eller vad är det som händer?

Det smärtar henne också att tänka på att den lilla flickan inte tog tag i någon under vattnet.

Tänk er att denna lilla tjejen va så nära oss alla men vågade inte sträcka ut sin hand för att ta tag i någon av oss och dra upp sig själv utan försökte gå runt och hitta upp själv.

– Hon famlade runt där och försökte förmodligen hitta trappen upp ur poolen och vågade inte ta tag i någon. Jag var bredvid henne men det var inte förrän min man tog tag i henne som hon liksom greppade tag om honom så mycket hon kunde, säger Leah.

Hon fortsätter:

– Tänk alla vuxna runtomkring som inte lade märke till henne för att man är så upptagen med annat. Hade ingen reagerat förrän hon flöt på ytan? Det är som att alla sköter sitt, men det här handlar om ett litet barn. Vi måste alla ta ansvar.

Leah Grufstedt
Foto: TT/Privat

Livsviktiga uppmaningen till alla vuxna

Nu vill Leah påminna alla vuxna om hur snabbt det går när ett barn drunknar, och att de oftast gör det i det tysta.

– Jag vet att många återupprepar det men inte tillräckligt för varje år drunknar barn ändå. Många barn drunknar i det tysta, de viftar inte med armarna och skriker. Det går fort. Vi måste komma ihåg det och misstänker man att någonting inte står rätt till, lita på magkänslan och agera. Det kan handla om liv eller död, säger Leah.

Hon vädjar också till alla föräldrar att alltid vara med sina barn i vattnet.

– Man vill inte se sitt barn i tidningen, det vill man bara inte.

Hon tillägger:

– Den billigaste livförsäkringen är att lära ditt barn att simma och upplys dina barn att om de ser någonting märkligt i vattnet så ska de springa och hämta hjälp. Även om de inte kan göra något så kan de larma. Upplys dem hur det ser ut när någon drunknar och påminn dem hur de ska agera om de själva hamnar under vattnet.

Så fruktansvärt. Sprid gärna så att fler tänker till nästa gång. V i måste hjälpas åt.