Alla tittade bort när autistiske sonen fick ett utbrott i gallerian. Främlingens svar är något vi alla kan bära med oss.

LynnMarie 9-årige son, James, har Downs syndrom och autism. När James var tre år gammal köpte LynneMarie en iPad till sonen och hon insåg snart att den blev ett ovärderligt verktyg för James i vardagen. Läsplattan hjälpte James att lära sig saker och kommunicera. Så när hans iPad nyligen gick sönder, strax innan en stor snöstorm skulle sätta klorna i Nashville, visste mamman att hon behövde köpa en ny läsplatta snarast möjligt. Att göra ärenden och flänga runt med sitt barn i en galleria kan både vara ansträngande och stressigt, ibland är det än tuffare om du har ett barn med särskilda behov. Men LynnMarie och James hade bestämt sig: De skulle ha tag i en läsplatta innan snöstormen slog till. De gick till sin lokala Apple-butik i gallerian för att köpa en ny iPad. Men inne i butiken var det något som utlöste ett utbrott hos James. Han sprang iväg och dunkade huvudet mot en glassvägg, samtidigt som massor av främlingar tittade bort och verkade skämmas över situationen… Det var då en av de butiksanställda kom in i bilden, och gjorde något LynnMarie knappast var förberedd på. Mamman tog ett foto av det oväntade mötet och skrev detta på Facebook. Jag tyckte det var så fint att jag vara är tvungen att dela detta med er.

dear

”Kära Apple-butiken i Green Hills,

Jag skriver detta för att berätta hur fantastisk en av era anställda var igår mot mig och min son, James, när kom till er butik för att köpa en ny iPad.

När James var runt tre år gammal köpte vi hans första iPad. Den visade sig vara mer än bara en skärm för att kolla klipp på. Den hjälpte James att lära sig att kommunicera.”

james

”Eftersom James föddes med Downs syndrom, och vid sex års ålder även diagnostiserades med autism, använder han sin iPad varje dag som ett läroverktyg.

Tyvärr så gick iPad:en sönder efter 7 år, trots ett skyddande skal. Vi hade bytt ut skärmen flera gånger men den fortsatte att gå sönder, så det var uppenbarligen dags att skaffa en ny!”

cover

”I torsdags åkte jag och James till Apple-butiken i Green Hills. När vi tittade på iPads måste någonting ha stört James, för han sprang iväg med full fart ut genom dörren. Problemet var att det inte var en utgång, utan en genomskinlig glasvägg. Han sprang rakt in i den med full kraft och knockades. Hela butiken drog efter andan när de hörde hur James huvud slog i väggen och sedan golvet.

Jag sprang fram till honom och försökte trösta honom. James har en väldigt hög smärttröskel, men några små tårar föll ändå. Mina var desto större. När jag satt där på golvet och kramade min son kom en av era anställda fram och satte sig bredvid mig. Han undrade om James var okej och om det fanns någonting han kunde göra. Jag tror det var då han fattade att James hade speciella behov.”

jjo

”‘Jag tror vi klarar oss”. svarade jag. ”Men han kommer säkert få en stor bula i pannan”.

Killen frågade han hur han kunde hjälpa till.

”Vi kom hit för att köpa en iPad till James, men om vi köpa den, går det bra om vi betalar nu och installerar den här på golvet?” frågade jag.

gos

”Och så blev det. Er fantastiske anställde satte sig på golvet bredvid James och installerade hans nya iPad. Jag har inte nog med ord för att beskriva hur tacksam jag är över att han tog emot oss precis som vi var. Han hade inte behövt sitta på golvet med oss. Han kunde lika gärna väntat på att vi skulle ställt oss upp. Och han kunde lika gärna ha väntat tills vi kom tillbaka en annan dag. Men han umgicks med oss och förstod vår smärta. Han fick till och med en high-five av James, det var då jag tog denna bild.

Livet är en lärorik resa, och jag gick ifrån denna erfarenhet med en påminnelse om att man alltid ska bemöta människor utefter deras förutsättningar. Det är så enkelt att fokusera på sig själv eller vad man ska sälja, så att vi missar vad människor faktiskt behöver. Jag försöker själv bli bättre på det varje dag, och er anställda är verkligen en inspiration i hur man älskar”.

Bildkälla: LynnMarie/Facebook

Visst blir man berörd av att läsa LynnMaries brev till butiken? Genom att dela vidare denna hoppas jag att vi kan sprida lite mer värme och kärlek i en värld som kan vara ganska kall, speciellt mot barn som har speciella behov.