Allt fler svenskar struntar i restriktionerna – nu ryter Anders Tegnell ifrån: ”Fortfarande mitt i en pandemi”

Coronarestriktionerna i Sverige har lättats och vaccinationerna tuffar på. Men pandemin är fortfarande långt ifrån över.

Trots det kommer nu flera lägesrapporter från länsstyrelserna om att det råder förvirring kring vad som gäller kring de nya restriktionerna och att allt fler slutat följa dem, något Aftonbladet var först med att berätta.

Coronapandemin håller i sig för andra sommaren i rad. Och trots att vaccinationerna rullar på och restriktioner lättas på löpande band är pandemin fortfarande inte helt över.

Den 15 juli var senaste gången restriktionerna lättades i Sverige men nu kommer flera lägesrapporter från länsstyrelser runt om i landet som menar att allt fler struntar i restriktionerna som fortfarande gäller.

”Flera länsstyrelser upplever att det är mer folk i rörelse utomhus och i butiker, och att allmänheten och en del verksamhetsutövare tror att alla restriktioner tagits bort”, står det i rapporten. 

”Beter sig som pandemin är över”

I Södermanland rapporterar man att många ”beter sig som att pandemin är över” och att många tror att alla restriktioner har tagits bort.

Även på Gotland verkar det råda flrvirring kring vad som gäller. Där upplever man ett högre tryck från turister jämfört med 2019 som då var ett normalt år. På Gotland menar man också att verksamhetsutövare upplever att restriktioner som gäller inte följs

Foto: Johan Nilsson, TT / Claudio Brescian, TT

I Blekinge, Örebro, Dalarna och Västernorrlnad har man liknande upplevelser i rapporterna.

Jesper Folkesson, vikarierande nationell samordnare för länsstyrelsernas tillsyn kallar utvecklingen bekymmersam och menar att alla måste ta sitt ansvar så vi inte får ett bakslag i smittspridningen.

Anders Tegnell: ”Jag förstår inte”

Statsepidemiolog Anders Tegnell menar å andra sidan att Folkhälsomyndigheten inte fått några signaler om att restriktionerna inte efterföljs på grund av otydligheter kring förändringarna.

–  Är det en restaurang som serverar mat så är det sittande servering som gäller. Det är väldigt enkelt, säger statsepidemiologen Anders Tegnell till Aftonbladet och fortsätter:

– Jag förstår inte hur man kan tycka att det är otydligt.

Men känslan av att ”faran är över” som länsstyrelserna rapporterar om är riskabel.

– Vi är fortfarande mitt i en pandemi, säger han till Aftonbladet.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);