Allvarlig flygplansolycka i Örebro – 9 personer har dött: ”Ett totalhaveri”

Åtta fallskärmshoppare och en pilot befann sig på flygplanet i Örebro. Men strax efter start störtade det lilla propellerplanet och kraschade in i terrängen vid landningsbanan.

Samtliga personer ombord på planet omkom i olyckan, rapporterar Aftonbladet.

Under torsdagskvällen inträffade en allvarlig flygolycka vid Örebro flygplats.

Larmet om olyckan inkom till polisen vid 19.20 och vid 01.18 natten mot fredag meddelade polisen att samtliga personer ombord omkom i samband med flygolyckan.

Polisen: ”Gått upp i stabsläge”

Planet, av modellen DHC-2 turbo beaver, var inhyrt från Skåne för att medverka i en hoppvecka i Örebro. Men det störtade strax efter start och landade i terrängen intill en landningsbana där det började brinna, enligt Sjö- och flygräddningscentralen.

– Det är en mycket allvarlig olycka. Ett totalhaveri. Vi kallar in all personal vi kan få tag på, säger Lars Hedelin, presstalesperson på polisen region Bergslagen till Aftonbladet.

Foto: Per Karlsson, TT/ Jeppe Gustafsson, TT

Just nu pågår ett intensivt arbete för att ta reda på vad som har hänt och klockan 10.00 under fredagsmorgonen planerar polisen att hålla en pressträff.

– Vi har gått upp i stabsläge och har kallat in tekniker, utredare och övrig personal som arbetar för fullt med det här. Det är skarpt läge, säger Lars Hedelin, presstalesperson på polisen till Aftonbladet.

Stefan Löfven: ”Stor sorg”

Under fredagsmorgonen har flaggorna hissats på halvstång i Örebro. Folk vaknar upp till en stad av sorg och många frågar sig hur olyckan kunnat inträffa.

https://twitter.com/SwedishPM/status/1413227973323509760

Sedan olyckan inträffade har flera politiker gått ut i sociala medier och beklagat det inträffade. Bland annat Sveriges statsminister Stefan Löfven.

”Det är med stor sorg och bestörtning jag i kväll har tagit del av de tragiska uppgifterna om flygkraschen i Örebro. Jag tänker på de drabbade, på deras familjer samt nära och kära i denna mycket svåra stund. Jag vill uttrycka mitt djupaste deltagande i deras sorg”, skrev Stefan Löfven på Twitter.

Svenska kyrkan hjälper till

Nu har Örebro kommun aktiverat sin POSOM-grupp, psykiskt och socialt omhändertagande vid olyckor eller katastrofer. Och ett krisstödcentrum för anhöriga har upprättats vid flygplatsen.

Samtidigt har svenska kyrkan flera präster på plats och kommer dessutom att finnas till hans vid S:t Nicolai kyrka i centrala Örebro öppen

– Vi agerade omedelbart när vi fick veta vad som hänt. Vi är vana vid att finnas till som stöd för människor i både glädje och sorg och det här tillfället är väldigt sorgligt, säger Eva-Marie Lennartsson på Örebro pastorat.

Våra tankar går till de drabbades anhöriga och nära och kära. Vila i frid.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);