Engla-mördaren Anders Eklund misshandlades i fängelset – nekas byta anstalt

Anders Eklund, numera Gustavson, dömd till livstid för mordet på tioåriga Engla Höglund och 30-åriga Pernilla Hellgren, misshandlades i fängelset på Salberga.

Efter händelsen ansökte Eklund om att få byta anstalt, men nu står det klart att Kriminalvården nekar den dömde mördaren ett nytt hem.

I oktober 2008 dömdes Anders Eklund, numera Gustavson, för mord och grov våldtäkt på tioåriga Engla Höglund och 30-åriga Pernilla Hellgren. Straffet blev livstids fängelse, vilket dubbelmördaren i skrivande stund avtjänar på Salbergaanstalten

Misshandlades i sin cell

I augusti förra året kom rapporter om att Anders Gustavson blivit misshandlad i sin cell på Salbergaanstalten. 

”Näsan är deformerad, svullen och blå. Eklund blöder från näsan. Pannan en stor bula. Blåmärken. Flera blåmärken i ansiktet samt små sår. Mindre blödande sår på halsen”, skrev kriminalvårdare i rapporten gällande händelsen då, enligt Aftonbladet

Anders Gustavson ska vid tillfället ha fått mellan fem och åtta slag utdelade i ansiktet, vilket lämnade blod på golvet. 

OBS: Bilden är en genrebild. Foto: TT

Englas mördare isolerades från andra

Efter det ansökte den livstidsdömde fången om att få byta anstalt. Detta trots att han själv tidigare bett om att få avtjäna sitt straff på Salberga. 

Kriminalvården valde att isolera Anders Gustavson från andra fångar, medan han själv hoppades på att bli förflyttad till en annan anstalt. 

Enligt Arbetarbladet har fången motiverat sin önskan om förflyttning med att han är i stort behov av en tryggare miljö, och att hans oro går ut över hans mående.

Nekas byta anstalt

Eftersom hans säkerhet inte kan garanteras har Gustavson enligt han själv inte möjlighet att arbeta eller närvara vid annan sysselsättning.  

Nu rapporterat Arbetarbladet att Anders Eklund, numera Gustavson, inte kommer att få sin ansökan om förflyttning beviljad. 

Anders Eklund, numera Gustavson
Anders Gustavson, tidigare Eklund. Foto: Polisen

Kriminalvården menar att övervakningen och kontrollen av fången inte varit tillräcklig för att upprätthålla säkerhet kring Gustavson med anledning av hans bakgrund. Trots detta nekas fången byta anstalt. 

Kriminalvårdens skäl till avslaget är att Anders Gustavson i anstalten påbörjat ett lämpligt behandlingsprogram.

Vad är dina åsikter om det här? Dela gärna med dig i kommentarsfältet på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required