Anders Tegnell hyllar svenskarna – trots larm om trängsel: ”Bilden stämmer inte”

De senaste veckorna har det rapporterats om trängsel på både gator och torg, bussar och tåg samt stränder och campingplatser.

Många har chockats av bilderna på svenskar som tycks ha glömt av att vi lever i en pågående pandemi. Men Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell tar det hela med ro.

Under tisdagens presskonferens målades en ny positiv bild upp av coronautvecklingen i Sverige. I stället för den negativa trend som syns i andra delar av världen verkar det som att det går åt rätt håll för Sverige, vilket Aftonbladet var först med att rapportera.

– De allvarliga fallen börjar bli få och de som läggs in på iva varje dag är få. Trenden fortsätter åt rätt håll, säger Tegnell.

Under samma presskonferens passade Anders Tegnell på att kommentera de bilder som florerat på svenskar som trängs i allt från kollektivtrafiken till köpcentrum och stränder.

Foto: Erik Simander/TT

Enligt statsepidemiologen är det en felaktig bild av Sverige. I stället menar han, har svenskarna varit bra på att hålla avstånd.

– Jag tror vi håller bra avstånd i stor utsträckning. De här bilderna speglar inte den totala verkligheten, vi är rätt duktiga på avstånd fortfarande.

Men den positiva trend vi ser nu i Sverige beror inte bara på folket. Även vädret har spelat en viktig roll.

– Covid-19 påverkas delvis av varmt klimat, man är också mer utomhus och en hyfsat stor andel är immuna. Pandemin bromsas på ett sätt som få av oss nog hade trott för några veckor sedan, säger Tegnell.

”Kommer lindrigare undan”

Det pratades även om Norge, som tidigare under veckan varnade för att man kanske måste stänga ned landet igen i höst när skolorna öppnar. Förhoppningsvis kommer Sverige inte behöva dra till lika drastiska åtgärder.

– Vårt hela upplägg är mindre dramatiskt på olika sätt. Dessutom är betydligt fler i Sverige immuna än i Norge, även om vi inte har total flockimmunitet. Den stora minskningen vi ser nu talar starkt för att smittan hålls tillbaka och att vi förmodligen kommer lindrigare undan om vi får en andra våg i höst, säger Anders Tegnell.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);