Anders Tegnell hyllas som hjälte – nu blir han förevigad med posters och tatueringar

Det har svängt kraftigt kring statsepidemiologen Anders Tegnell under de senaste månaderna. Det har tyckts till som aldrig förr, ena dagen med ris och andra dagen ros.

Ja, Anders Tegnell har sannerligen varit en vattendelare men nu börjar hejaropen synas allt mer på sociala medier. Några vill ge honom Nobelpriset och andra tycker om honom så mycket att de är beredda att tatuera in hans ansikte på kroppen.

Innan coronakrisen bröt ut i Sverige var det få som hade hört talas om Anders Tegnell. Mannen med lugnet som blivit ansiktet utåt för Folkhälsomyndigheten under coronakrisen.

Men efter dagliga presskonferenser och smattrande medierapportering är hans namn på allas läppar. Ibland i negativ bemärkelse men allt oftare strömmar hyllningarna in. Bland annat i form av låtar, memes och merch.

Foto:Privat

En grupp där Tegnells fans har samlats heter ”Anders Tegnell fan club” och har närmare 30 000 medlemmar. I en annan grupp vid namn ”Vi stöttar Anders Tegnell & co (FoHM)” har så många som 82 000 medlemmar, där skriver medlemmarna runt 1400 inlägg om dagen, vilket Expressen var först med att uppmärksamma.

Inläggen kan bland annat vara riktiga kärleksförklaringar.

”Älskar Sverige och Anders Tegnell! Och hur går vi vidare frågade en reporter till prinsessan Victoria vid terror attacken i Stockholm: Tillsammans. Och Tillsammans ska vi bekämpa detta hemska virus vi inte visste fanns”, skriver en person.

”Anders Tegnell skulle med sin diplomatiska, lugna och sakliga framtoning garanterat kunna ställa upp som medlare även i den allvarligaste tänkbara världskonflikt. Han har visat prov på kunskap, tålamod, uthållighet, och diplomati som går utanpå allt annat. Han är i mina ögon en stor idol som fortfarande växer dag för dag! Instifta ett nytt Nobelpris till hans ära! Det är han värd”, skriver en annan.

”All makt åt Tegnell”

Men kärleken till Sveriges Statsepidemiolog stannar inte på internet. Enligt Expressen syns nämligen hur folk pryder hela sina med med stora posters på Tegnell.

En annan grej är T-shirts och tygväskor med Anders Tegnells nuna och citatet ””All makt åt Tegnell, vår befriare” – en version av den kända repliken från Astrid Lindgrens berättelse om bröderna Lejonhjärta”, går också att beställa hem.

Foto: Instagram

Men så finns det dem som går ett steg längre och är beredda att föreviga Sveriges statsepidemiolog med bläck på kroppen.

Tatueraren Zashay Tastas, på studion Myndigheten på Södermalm, tryckte till en början upp några gnuggisar med Anders Tegnells ansikte. Men nu har flera hört av sig och sagt att de vill tatuera in Anders Tegnell på riktigt.

– Ja, jag tror att folk tycker att Sveriges approach är lite punkig, man låter skolor vara öppna och stänger inte ned. Anders Tegnell har blivit ansiktet utåt för det. Det är första gången som en riktig nörd blir idoliserad, säger tatueraren Tastas till Mitt i.