Anders Tegnell: Kan ha funnits coronafall i Sverige redan i november

När, var och hur coronaviruset nådde Sverige har ingen kunnat svara på helt säkert ännu.

Men under tisdagen framkom uppgifter om att smittan kan ha funnit i Sverige redan i november 2019.

Enligt Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell är det inte ett helt omöjligt scenario.

Det var i slutet på januari som det första fallet av coronavirus bekräftades i Sverige. Kvinnan hade besökt Wuhanområdet i Kina och vårdades senare på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping där hon bodde.

Men nu kommer uppgifter om att smittan kan ha nått Sverige mycket tidigare, skriver Aftonbladet.

Anledningen till det är att en man i Frankrike har konstaterats bära på coronaviruset 27 december förra året, vilket är fyra dagar innan det första fallet rapporterades från Kina.

– Någon spridning utanför Wuhan har det inte varit förrän vi såg det i Europa under senare tid, säger Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten.

– Men jag tror att man kan hitta enstaka fall bland Wuhanresenärer som var där i november–december förra året. Det låter inte alls konstigt utan väldigt naturligt.

Nya tester är inte aktuellt

Men att utföra några tester på patienter som uppsökt sjukvården för symptom på lunginflammation eller influensa i slutet av förra året, för att se om det kan ha varit covid-19, är inte aktuellt i Sverige just nu

– Just nu känns det inte som att vi vill belasta sjukvården med den typen av utredningar. De har rätt mycket annat att göra och det leder inte till någon åtgärd, säger Anders Tegnell.

Tegnell tycker däremot att det finns andra saker att titta närmare på. Bland annat hur viruset fick spridning i Kina och huruvida det var en enstaka spridning från ett djur eller om viruset kan ha spridit sig till en grupp människor under en lång period.