Anders Tegnell om européerna som flyr karantänten – för att lyxturista i Sverige: ”Samma regler gäller för dem”

Coronaviruset har gjort att allt fler länder har infört utegångsförbud med stängda gränser och strikta regler.

Men ryktet om ett öppet Sverige har spridit sig och lockar europeiska turister över gränsen.

Sveriges taktik för att stoppa coronaviruset skiljer sig från övriga världen. Medan många länder i Europa hanterar viruset med utegångsförbud och stängda restauranger, klubbar och frisörsalonger väljer Sverige att fortsätta hålla öppet.

Enligt Aftonbladet har ryktet om ett fritt Sverige spridit sig och nu lockas lyxturister från hela Europa hit för att festa, fixa frisyren och lyxa till det.

Coronaturismen har väckt en del oro men statsepidemiologen Anders Tegnell är fortsatt lugn.

– Samma gäller för dem som kommer hit som gäller för svenskar. Är man sjuk så ska man hålla sig inne och har så få kontakter som möjligt. Det regelverk som gäller för svenskar gäller även för andra personer som kommer hit, säger han till Aftonbladet.

Inte heller oroas han över att Sverige ska bli ett turistmål när andra europeiska länder har stängt ned och menar att Folkhälsomyndigheten följer antalet utländska mobiler genom Telia och än så länge ser man ingen större uppgång.

– Vi är helt för att man har öppna gränser. Jag tror inte att gränskontroller kommer att påverka smittspridningen i något land på något avsevärt sätt, säger Anders Tegnell till Aftonbladet.