Anders Tegnell om osäkerheten för vaccin till äldre: ”Fullständigt omöjligt att säga”

Osäkerheten är stor.

Ingen vet exakt hur ett coronavaccin kommer att fungera för våra äldre.

– Men huvudmålet med en sådan strategi kommer helt säkert att vara att skydda de utsatta. Om det betyder att vi ska vaccinera dem själva eller personal det får vi se, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Aftonbladet.

Just nu håller världens toppforskare på och letar med ljus och lykta efter ett vaccin mot det nya coronaviruset.

Forskning pågår i stort sett hela tiden, där bland annat svensk-brittiska läkemedelsjätten Astra-Zeneca är en av alla aktörer. EU har redan slutit avtal med bolaget – för att köpa 300 miljoner doser av bolagets eventuella covid-19-vaccin, när de är färdigtestade.

Anders Tegnell
Foto: TT

När statsepidemiolog Anders Tegnell fick frågan av Aftonbladet om coronavaccin så talar han generellt, och inte om Astra-Zenecas utveckling av vaccin specifikt. Flera andra läkemedelsbolag håller som bekant också på att försöka utveckla vaccin.

”Fullständigt omöjligt att säga nu”

Sveriges statsepidemiolog menar att det inte är säkert att ett vaccin kommer fungera för de mest sårbara för viruset, de äldre.

Med tanke på att högre åldersgrupper ännu inte testat effekterna av vaccin i de studier som i skrivande stund finns, så är osäkerheten stor.

Tegnell poängterar dock att äldre kommer att bli vinnare av att vaccinet finns.

– Det är fullständigt omöjligt att säga nu hur det kommer att fungera. Som du säger så vet vi inte hur vaccinet kommer att fungera på olika åldersgrupper. Därför kan vi inte i dag säga något om vilken strategi som behövs för att använda vaccinet på bästa sätt, säger han till Aftonbladet.

Han menar att Folkhälsomyndighetens mål alltid kommer vara att skydda sårbara grupper.

– Men huvudmålet med en sådan strategi kommer helt säkert att vara att skydda de utsatta. Om det betyder att vi ska vaccinera dem själva eller personal det får vi se, beroende på vilken typ av vaccin vi får.

Sverige väntas få 6 miljoner doser

Det är just nu mycket rapportering i hela världens medier om ett eventuellt framtida coronavaccin. Norge och Island står utanför EU och därmed EU-avtal, men Sverige ska ha lovat grannländerna att köpa in extra till dem, skriver TT.

Sverige väntas få sex miljoner vaccindoser, och möjlighet till ytterligare två miljoner, enligt EU-avtalet med Astra Zeneca.

– Det troliga är att riskpersoner och vårdpersonal får gå först, sade socialminister Lena Hallengren (S), till DN.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);