Anders Tegnell sågar krav på munskydd – trots ny positiv studie: ”Uppenbart inte en lösning”

Vissa tygmunskydd kan minska spridningen av coronaviruset, det visar en ny studie från Karolinska Institutet.

Men statsepidemiologen Anders Tegnell står fast vid att munskydd inte kommer göra någon nytta.

Enligt en litteraturstudie av 25 vetenskapliga artiklar som Karolinska institutet gjort tillsammans med ett kanadensiskt universitet kan vissa tygmunskydd skydda bärarna och ge en betydande minskning av virusspridningen, rapporterar Aftonbladet.

Foto: Martina Holmberg / TT/ Naina Helén Jåma/TT

”Vi är inte där just nu”

Enligt Juan Jesus Carrero, professor i epidemiologi på Karolinska institutet är deras bedömning att användningen av munskydd bör vara en nyckelkomponent för att minska smittspridningen av covid-19, vilket är i linje med de nuvarande rekommendationerna från WHO och amerikanska CDC.

– Jag vet inte vad han gör den bedömningen på. WHO säger att masker kan vara ett komplement till diverse andra åtgärder i väldigt trånga situationer när man har ett ökande antal fall. Vi är inte där just nu i Sverige. Hamnar vi där får vi förstås fundera på den lösningen här i Sverige, säger Anders Tegnell till Aftonbladet

”Har inte fungerat”

Juan Jesus Carrero menar också att han tycker att Sveriges befolkning borde lära sig hur man bär munskydden, hur man tar av dem och hur man tvättar dem, rapporterar Aftonbladet.

– Det finns mycket sådant underlag på diverse olika platser i världen redan. Men trots det så vet vi ju att det inte har fungerat speciellt bra i många länder. Vi kan ju se på Spanien, Österrike, Tyskland och flera länder där man redan har haft munskyddsregler på plats, att där har man nu ett ökande antal fall. Så helt uppenbart är det här inte en lösning som kommer att rädda oss alla. Det kommer krävas mycket mer komplicerade åtgärder än instruktionsfilmer, säger Anders Tegnell till Aftonbladet.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required