Anders Tegnell slår tillbaka mot Björn Olsen – efter skarpa kritiken: ”Utgår från kunskap, inte…”

Björn Olsen, professor och infektionsläkare, riktar hård kritik mot Folkhälsomyndigheten och statsepidemiologen Anders Tegnell i sitt sommarprat i P1.

Nu slår Anders Tegnell tillbaka, rapporterar Sveriges Radio.

Björn Olsen har varit kritisk till Sveriges coronastrategi sedan start och var bland annat en av de 22 forskare, som i en debattartikel i DN, kritiserade hanteringen av pandemin i Sverige

Foto: Lisa Arfwidson/SvD/TT/ ontus Lundahl/TT

Men statsepidemiolog Anders Tegnell säger att myndigheten utgår från vad forskningen säger, inte från vad enskilda forskare tycker.

– Vad enskilda forskare säger i olika debattartiklar och sånt, det är inte det som är evidensbaserat utan här måste vi luta oss mot den kunskap som vi kan dela med andra myndigheter i världen och det är framför allt det vi följer, säger Anders Tegnell i Studio Ett.

”Övergår mitt förstånd”

Björn Olsen menar att Sverige varken stängde ner eller införde krav på munskydd anser Björn Olsen vara de två stora anledningarna till att viruset spred sig så snabbt i Sverige och att 5702 personer faktiskt har dött.

”Med så höga dödstal, hur kan vi tycka att det här är en bra strategi? Det övergår mitt förstånd, vad är det egentligen för fel på oss?”, säger Björn Olsen i sitt sommarprat i P2.

Men till Sveriges Radio säger Anders Tegnell att det är för tidigt att säga vilka åtgärder som har haft effekt och inte.

– I Sverige har vi legat på ungefär samma typ av åtgärder hela tiden eftersom vi har valt ett hållbart sätt att jobba med den här frågan och nu ser vi en väldigt snabb avtagande spridning av sjukdomen i Sverige.

Riktade insatser

Däremot är han öppen för att vissa åtgärder borde satts in tidigare. Exempelvis har smittspridningen på äldreboenden minskat betydligt efter att man gjorde riktade insatser mot just boenden.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required