Anders Tegnell slår tillbaka mot Donald Trump – efter coronautspelet om Sverige

Donald Trump uttalade sig i natt om Sveriges hantering av coronaviruset.
Han menade bland annat att Sverige har stora problem samt att man vill arbeta för att uppnå en flockimmunitet.
Nu får den amerikanska presidenten svar på tal från stadsepidemilogen Anders Tegnell.

USA är det landet med flest antal fall av Covid-19, coronaviruset, enligt statistik från Johns Hopkins University of Medicine.

Totalt har landet 399 929 fall enligt siffran som senaste uppdaterades under onsdagsförmiddagen.

Donald Trumps utspel om Sverige

På en pressträff natten till onsdag svensk tid uttalade sig president Donald Trump om Sveriges hantering av coronaviruset.

Bildkälla: Twitter/realDonaldTrump

På frågan om vad han själv skulle ge för råd till länder som är emot social distansering tog han upp Sverige, och syftade till att man här vill uppnå en så kallad flockimmunitet.

– De är inte så många. Nästan alla som utövat det stänger nu ner. Storbritannien till exempel. Det pratas om Sverige, men Sverige lider väldigt svårt. Sverige gör den här flocken, de kallar det flocken, sa Trump enligt SVT.

Anders Tegnells svar till Donald Trump

Landets president Donald Trump har tidigare fått kritik för sitt agerande i början av krisen. Han konstaterade då att det var en bluff iscensatt av demokraterna samt ansåg att det inte var så allvarligt som det såg ut.

Det senaste dygnet har USA haft 1 800 nya dödsfall registrerade, vilket är den högsta siffran hittills. Om de agerat som Sverige har gjort hade dödssiffran däremot varit högre, enligt Trump.

Nu får den amerikanska presidenten svar på tal från stadsepidemologen Anders Tegnell.

”Ska inte ta det här på allvar”

I SVT ifrågasätter han var Trump egentligen menar med ”flocken”.

– Jag vet inte vad han menar med det men vi som jobbar med infektionssjukdomar vet ju att den här typen av sjukdom fortsätter att spridas tills vi uppnått en immunitet i befolkningen. Någon annat sätt att få stopp på den finns inte, säger Tegnell.

Stadsepidemolog Anders Tegnell Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Han fortsätter med att jämföra situationen i Sverige med den i New York.

– Nu ska man inte ta det här på allvar. Alla länder lider under det här. Det är såklart väldigt jobbigt i Sverige, inte minst i sjukvården. Men jämfört med situationen i New York, där jag råkar ha en släkting som jobbar, så fungerar det bra, säger Tegnell.

Utrikesministern slår tillbaka

Det är inte bara Anders Tegnell som anser att Donald Trump är fel ute.

I Malou efter Tio slår utrikesminister Ann Linde tillbaka mot den amerikanska presidentens uttalande.

– Han har rena faktafel. Vi har inte alls strategi om flockimmunitet. Vi gör väldigt mycket för att få smittspridningen att minska, säger hon och fortsätter:

– Däremot har vi inte en total ”lockdown”. Då tror vissa länder att vi inte gör något men vi gör det som passar Sverige. Om man kritiserar det utan att veta vad vi gör är det naturligtvis inte bra för Sverige.

Vad tycker du om det här? Lämna gärna din åsikt i kommentarsfältet och dela vidare!