Anders Tegnell varnar – då kan en tredje coronavåg slå till mot Sverige: ”Väldigt viktig period”

Smittspridningen ser inte ut att ha ökat efter julhelgerna.

Men statsepidemiolog Anders Tegnell varnar för att en tredje våg av coronaviruset snart kan slå till.

– Vi har en väldigt viktig period framför oss nu, att hålla emot, säger Anders Tegnell till Aftonbladet.

Julen är vanligtvis en period där resandet ökar, och där många träffar familj och släkt i större sällskap. Inför jul fanns därför också en oro för vad som skulle hända med smittspridningen.

Men när vi nu har kommit ett par veckor in i januari, tycks julhelgerna fortsatt inte ha orsakat någon ökad smittspridning av coronaviruset i Sverige.

När Folkhälsomyndigheten höll presskonferens under tisdagen rapporterade statsepidemiolog Anders Tegnell istället om en försiktig nedgång i Sverige. Samtidigt var han tydlig med att man inte ska dra för stora slutsatser kring detta än.

–  Det verkar inte ha svängt upp än efter helgen och efter julhelgerna verkar det inte heller ha inneburit någon stor ökad spridning. Vi håller tummarna för att vi kan fortsätta åt det hållet, sade statsepidemiologen under tisdagens pressträff.

Samtidigt finns en viss oro kring vad vad som komma skall framöver. I en intervju med Aftonbladet, varnar nämligen Anders Tegnell för att en ny peak kan vara i antågande.

anders tegnell
Foto: Claudio Bresciani/TT

Varnar för ny coronavåg

Under tisdagens presskonferens visade Folkhälsomyndigheten upp grafer på hur säsongsinfluensan brukar bete sig varje år, en sjukdom som sprids på ett mycket liknande sätt som coronaviruset.

Influensatrenden är tydlig. De rapporterade sjukdomsfallen brukar ligga stabilt över julhelgen, innan de tar fart i januari och når sina toppar i februari eller mars.

Och enligt Anders Tegnell finns en risk för att ett liknande mönster nu skulle kunna följa med coronaviruset.

Visserligen har fler åtgärder satts in för att stoppa smittspridningen av coronaviruset, men influensagraferna alltjämt visar varför det fortsatt är viktigt att alla tar sitt personliga ansvar.

– Covid-19 har ju följt influensamönstret spridningsmässigt på många sätt, därför tycker vi det är relevant att visa detta. För att just visa att det här verkligen är en period då vi måste hjälpas åt att hålla emot, säger Anders Tegnell till Aftonbladet.

iva, iva-sjuksköterska
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

”Väldigt viktig period”

Om en ny coronapeak skulle slå till i Sverige, så skulle det enligt Anders Tegnell kunna utvecklas till en tredje våg av viruset.

Den typen av ökning har redan skymtats i vissa europeiska länder, och skulle alltså kunna inträffa i Sverige också.

– Det finns absolut en potential för det. Vi har fortfarande en stor smittspridning i botten, vi är under en säsong då det här viruset uppenbarligen sprids väldigt lätt. Vi har en väldigt viktig period framför oss nu, att hålla emot, säger Tegnell.

Dela gärna informationen med dina vänner på Facebook.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);