Anders Tegnell vill förbjuda fläktar på äldreboenden mitt i värmeböljan – här är anledningen

Rådande värmebölja orsakar påfrestande temperaturer för många äldre på landets boenden. Vad som brukar vara en vanlig lösning när det är för varmt är att ställa in fläktar, men detta är något som Folkhälsomyndigheten avråder starkt från i år.

I en intervju med Dagens Nyheter säger statsepidemiologen Anders Tegnell att han helst ser att man inte tar till fläktar på landets äldreboenden som haft fall av covid-19.

– Har man coronasmitta på ett boende så är det bra att undvika fläktar, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Dagens Nyheter.

Äldre kvinna på ett boende. Foto: TT

Sommaren 2018 slog rekord i höga temperaturer, men medan många gladdes åt värmen så var den ett hot mot många äldres hälsotillstånd.

Enligt Expressen var det flera av landets äldreboenden som köpte in fläktar för att göra värmen hanterbar, men i år avråder Folkhälsomyndigheten från att ta till samma lösning som 2018. Detta trots att SMHI varnar för höga temperaturer under veckan.

När Dagens Nyheter pratar med statsepidemiologen Anders Tegnell säger han att Folkhälsomyndigheten ännu inte vet huruvida fläktar kan sprida smittan eller inte. Men eftersom det finns en oro att fläktarna kan bidra till en ökning av smittspridning så avråder de starkt äldreboenden som haft corona att använda sig av dessa i värmen, åtminstone i allmänna utrymmen.

– Alla de här sakerna kräver långsiktig planering och det gäller att tänka förnuftigt. Har man coronasmitta på ett boende så är det bra att undvika fläktar, säger han till Dagens Nyheter.

Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: TT

Vil vill veta vad du tycker. Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required