Anders Tegnells glädjebesked – om coronakrisen i Sverige: ”Kurvan på väg ner”

Länge har det diskuterats om huruvida Sverige har valt rätt coronastrategi eller inte och de höga dödstalen i landet har fått stor uppmärksamhet både på hemmaplan och internationellt.

Dödstalen har varit skrämmande för många, men nu menar Sveriges statsepidemiolog, Anders Tegnell, att man börjar se en ljusning.

Under söndagen rapporterades inte ett enda nytt dödsfall och under måndagen endast åtta, meddelar Folkhälsomyndigheten under måndagens pressträff.

Enligt Anders Tegnell är det positivt att Sverige haft så få dödsfall under helgen men menar att det kan komma att rapporteras om fler dödsfall senare i veckan.

– Kampen går vidare. Vi är helt klart förbi puckeln på den blå kurvan, kurvan är på väg neråt, det är jätteviktigt att ligga kvar där, det gör vi bäst genom att följa råden.

Även intensivvårdssiffrorna fortsätter att sjunka.

– Den lätta ökningen i förra veckan verkar ha avtagit. Drygt 2 000 personer är iva-vårdade så här långt.

Foto: TT/ Henrik Montgomery/TT

Men vad de positiva siffrorna innebär för framtiden har Anders Tegnell svårt att svara på.

 – Det är svårt att göra prognoser framåt. Vi måste vara tydliga med att det ser olika ut i olika delar av landet. Stockholm och närliggande regioner har ju haft mycket fall under lång period, mycket talar för att många är immuna där. Det finns all anledning att tro att det kan fortsätta neråt där. Även om det tar ett bra tag att gå ner till riktigt låga nivåer, svarar Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Funderar på vad som händer i höst

Anders Tegnell säger att han tror att sommaren kommer vara en bra period men att han är orolig för vad som komma skall i höst.

– Vi tror att sommaren kan vara en hyfsad period. Det är hösten vi alla funderar på, vad händer då. Det är viktigt att ha hög beredskap för höga peakar i olika delar av landet, säger han.

Totalt är 37 814 personer bekräftat smittade av covid-19 i Sverige. 4 403 personer har dött i sjukdomen och 2 083 har fått intensivvård.