Anders Tegnells nya besked – därför blir det ingen andra våg: ”Vår bedömning är…”

Statsepidemiologen Anders Tegnell tror inte på en ny coronavåg i Sverige efter sommaren.

Inte heller tror han att semesterfirare kommer ta med sig viruset tillbaka till Sverige från andra länder, som vid pandemins start, rapporterar TT.

Under onsdagen rapporterar Folkhälsomyndigheten om 28 nya dödsfall i Sverige. Totalt har nu 5 730 personer avlidit med bekräftad covid-19 och 79 782 har bekräftats smittade av viruset.

Foto: Naina Helén Jåma/TT/ Foto:Lisa Arfwidson/SvD/TT/

I Sverige pratar om om en positiv trend och att läget stabiliserats.

Samtidigt vittnar flera länder i Europa om ökad smittspridning och i både Tyskland och Storbritannien har man börjat prata om en andra våg.

”Mer komplicerad spridning”

Men Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell, tror inte att så är fallet.

– När vi tittar tillbaka på den här pandemin tror jag inte att vi kommer att prata om en första eller andra våg, utan det här är en mer komplicerad spridning och det ser väldigt olika ut i de länder där det nu ökar igen, säger Tegnell till TT.

Risken finns inte

Även i Spanien har man sett en ökad smitta, trots det tycker inte Folkhälsomyndigheten att man bör avråda från resor till landet.

– Vår bedömning är att det ändå är ganska små delar av Spanien som är drabbat och det är inte jättemånga svenskar som reser dit, säger Tegnell till TT och fortsätter:

– Så risken att vi skulle få ett scenario som vi hade efter sportlovet då många var ute och blev smittade, den finns ju inte längre, säger han till TT.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required