Anders Tegnells nya besked inför sommaren – uppmaningen till svenska folket: ”Man ska inte…”

Coronaläget ljusnar på flera håll i Sverige.

Statsepidemiolog Anders Tegnell tror att trenden kan fortsätta inför sommaren – men har samtidigt en stark uppmaning till svenska folket.

– Man ska inte ta det för givet, säger han till SVT Nyheter.

Coronapandemin har förändrat livet och vardagen på alla sätt och vis. Totalt har över 1 miljon smittofall nu registrerats i Sverige, och 14 436 personer har avlidit med covid-19 i landet enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror.

Men efter ett långt och eländigt år har tendenserna äntligen börjat peka åt rätt håll.

I flera regioner har antalet bekräftade smittofall minskat kraftigt den senaste veckan – i Stockholm och Sörmland med runt 40 procent.

– Det här liknar det vi såg förra året. Då hade vi en topp i mitten av april, och smittspridningen minskade sedan allt snabbare för att sedan ligga på en låg nivå under sommaren, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till SVT Nyheter.

anders tegnell
Foto: Claudio Bresciani / TT

Tegnells förklaringar till minskade smittspridningen

Statsepidemiolog Anders Tegnell ser tre huvudorsaker till varför smittspridningen på slutet har minskat rejält.

En av dem är den pågående vaccinationen mot covid-19.

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik har över 3,5 miljoner personer i Sverige nu vaccinerats med en dos – medan över 1,2 miljoner har fått de två doserna.

Två andra förklaringar som Tegnell pekar ut är enligt SVT det varmare vädret som gör det lättare att vara utomhus, samt de restriktioner som fortsatt gäller i landet.

sommar, park
Foto: Naina Helén Jåma / TT

Tegnells uppmaning: ”Inte ta det för givet”

Samtidigt närmar sig sommaren med stormsteg. Anders Tegnell tror att den positiva trenden kan komma att fortsätta de närmaste veckorna, men höjer också ett varningens finger.

Statsepidemiologen är mycket tydlig med vikten av att alla fortsätter ta råd och rekommendationer på allvar – och ger en uppmaning till svenska folket.

– Om vi inte ändrar våra levnadsvanor för snabbt så tror jag att utvecklingen kommer att fortsätta på samma sätt. Vi har haft en positiv trend på många håll i fyra-fem veckor, men man ska inte ta det för givet, råd och rekommendationer är fortsatt viktigt, säger han till SVT.

Förhoppningsvis kan vi snart se ljuset i tunneln. Men då gäller det att vi alla fortsätter att ta coronaviruset på allvar, och lyssnar på de rekommendationer som ges.

Dela gärna informationen till dina vänner!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required