Anders Tegnells nya besked till ovaccinerade – kan få särskilda rekommendationer: ”Är man inte…”

I veckan kom glädjebeskedet många väntat länge på. Från och med den 29 september tas deltagartaken på konserter och andra evenemang bort, och råden om att jobba hemifrån slopas.

Men alla kan inte pusta ut helt ännu. Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell kommer särskilda rekommendationer gälla för de som inte är vaccinerade. 

– Det kommer att betyda att för de som inte är vaccinerade så kommer det behöva finnas rekommendationer, säger Anders Tegnell till Aftonbladet.

Efter över ett år av inställda evenemang, minskade öppettider och max-antal på restauranger så öppnar samhället upp igen. 

Restriktionerna hävs 29 september

I början av veckan meddelade regeringen att Sverige går in i steg fyra av fem i restriktionsavvecklingen.

Den 29 september tas deltagartaken bort, vilket innebär att konserter, idrottsevenemang och annat kommer att kunna genomföras som förr, utan restriktioner.  

Foto: Erik Simander/TT

”Vår utgångspunkt har hela tiden varit att restriktionerna ska hävas så snart det är möjligt”, sa socialminister Lena Hallengren (S) under presskonferensen tidigare i veckan.

Men medan många ser fram emot att återgå till det normala så finns det de som ännu inte kan pusta ut. Långt ifrån alla är fullvaccinerade, och enligt Anders Tegnell kommer de som inte är det att få följa särskilda rekommendationer. 

– Vissa rekommendationer kommer att fortsätta gälla för personer över 16 år som inte är vaccinerade, säger Anders Tegnell enligt Aftonbladet

Foto: TT

Särskilda råd för ovaccinerade

Exakt vilka insatser man ska göra för att kontrollera detta är i dagsläget inte bestämt. Men enligt Aftonbladet det ut som att man kommer uppmana ovaccinerade att fortsätta leva som de gör idag. 

– Är man inte vaccinerad får man fortsätta leva ungefär som vi lever idag. Det blir ett stort individuellt ansvar, säger han.

Tegnell: Handlar inte om straff

Han berättar att man fortfarande har att göra när det kommer till att vaccinera människor i åldrarna 30–39. Där finns det enligt Tegnell cirka 30 procent som ännu inte är vaccinerade

– Det här handlar inte om att vi lägger ett straff på ovaccinerade. Det handlar om att upplysa om att de befinner sig i en annan typ av riskkategori än vaccinerade, säger Anders Tegnell till Aftonbladet.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required