Anders Tegnells nya besked till svenska folket – inför hösten: ”Det är farligt att tro att…”

Efter att smittspridningen under en period i augusti ökade i Sverige har den nu istället minskat, rapporterar TT.
Det baseras på Sveriges så kallade R-tal.
Under söndagen gav Anders Tegnell nya besked till svenska folket inför hösten – och stadsepidemologen är tydlig med att vi inte kan förlita oss helt på ett kommande vaccin.

Smittspridningen i Sverige, det så kallade R-talet, har under första halvan av augusti stigit. Det är ett mått på hur snabbt smittan av coronaviruset sprids, och ju högre R-talet är desto högre är smittspridningen.

Corona
STOCKHOLM 20200727 Resenärer i Odenplan i centrala Stockholm. Foto: Ali Lorestani / TT / Kod 11950

Gränsen ligger vid 1,0, och ligger det under det talet innebär det att en sjuk person i sin tur smittar mindre än en person. I mitten av juni var Sveriges R-tal på 0,5. Men drygt en vecka in i augusti är det istället på 1,2.

Minskad smitta efter ny ökning

Stadsepidemologen Anders Tegnell säger till TT att ökningen mest drabbat personer i åldern 20-40 år, som inte följer rekommendationerna till punkt och pricka.

– Vi vill så klart komma ner till så låga nivåer som möjligt. Men det är inte direkt oroande, framförallt för att det inte har drabbat sjukvården eller äldrevården i någon större utsträckning. Det viktigaste är att talet inte har fortsatt uppåt, säger Anders Tegnell.

Anders Tegnell
STOCKHOLM 20200806 Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronapandemin. Foto: Fredrik Sandberg / TT kod 10080

Nu, när augusti närmar sig sitt slut, har däremot Sveriges R-tal sjunkit igen. Tegnell säger att landet återigen ligger under 1,0-gränsen men att det är stor skillnad mellan olika regioner.

Bland annat har smittan i Stockholmsområdet minskat samtidigt som den ökat i Skåne och på Gotland.

Tegnells besked inför hösten

Semestrarna börjar ta slut samtidigt som barn återvänder till skolan för höstterminen. Många undrar hur smittan av coronaviruset kommer se ut i höst och huruvida Sverige kommer få en ny topp av fall.

Tegnell berättar i SVT:s Agenda att man inte ska tro att faran är över. Samtidigt menar han att ett eventuellt vaccin inte behöver innebära att coronaviruset försvinner helt.

– Det är farligt att tro att vaccin är den totala lösningen. Vi har bara vaccinerat bort en sjukdom, smittkoppor, säger Tegnell i Agenda.

Vad tycker du om det här? Lämna gärna dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);