Anders Tegnells nya besked till svenska folket – inför hösten: ”Det är farligt att tro att…”

Efter att smittspridningen under en period i augusti ökade i Sverige har den nu istället minskat, rapporterar TT.
Det baseras på Sveriges så kallade R-tal.
Under söndagen gav Anders Tegnell nya besked till svenska folket inför hösten – och stadsepidemologen är tydlig med att vi inte kan förlita oss helt på ett kommande vaccin.

Smittspridningen i Sverige, det så kallade R-talet, har under första halvan av augusti stigit. Det är ett mått på hur snabbt smittan av coronaviruset sprids, och ju högre R-talet är desto högre är smittspridningen.

Corona
STOCKHOLM 20200727 Resenärer i Odenplan i centrala Stockholm. Foto: Ali Lorestani / TT / Kod 11950

Gränsen ligger vid 1,0, och ligger det under det talet innebär det att en sjuk person i sin tur smittar mindre än en person. I mitten av juni var Sveriges R-tal på 0,5. Men drygt en vecka in i augusti är det istället på 1,2.

Minskad smitta efter ny ökning

Stadsepidemologen Anders Tegnell säger till TT att ökningen mest drabbat personer i åldern 20-40 år, som inte följer rekommendationerna till punkt och pricka.

– Vi vill så klart komma ner till så låga nivåer som möjligt. Men det är inte direkt oroande, framförallt för att det inte har drabbat sjukvården eller äldrevården i någon större utsträckning. Det viktigaste är att talet inte har fortsatt uppåt, säger Anders Tegnell.

Anders Tegnell
STOCKHOLM 20200806 Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronapandemin. Foto: Fredrik Sandberg / TT kod 10080

Nu, när augusti närmar sig sitt slut, har däremot Sveriges R-tal sjunkit igen. Tegnell säger att landet återigen ligger under 1,0-gränsen men att det är stor skillnad mellan olika regioner.

Bland annat har smittan i Stockholmsområdet minskat samtidigt som den ökat i Skåne och på Gotland.

Tegnells besked inför hösten

Semestrarna börjar ta slut samtidigt som barn återvänder till skolan för höstterminen. Många undrar hur smittan av coronaviruset kommer se ut i höst och huruvida Sverige kommer få en ny topp av fall.

Tegnell berättar i SVT:s Agenda att man inte ska tro att faran är över. Samtidigt menar han att ett eventuellt vaccin inte behöver innebära att coronaviruset försvinner helt.

– Det är farligt att tro att vaccin är den totala lösningen. Vi har bara vaccinerat bort en sjukdom, smittkoppor, säger Tegnell i Agenda.

Vad tycker du om det här? Lämna gärna dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required