Anders Tegnells nya ord om julfirandet: Därför dröjer beskedet – och då kan det komma

Julen närmar sig med stormsteg och många svenskar undrar vilka coronaråd som kommer gälla för julfirandet.

Men Folkhälsomyndighetens besked om julhelgen dröjer ytterligare – åtminstone till nästa vecka.

– Många på myndigheten arbetar väldigt hårt med det här just nu, säger statsepidemiolog Anders Tegnell under tisdagens pressträff.

Julen är normalt sett en högtid då många svenskar reser kors och tvärs över landet, för att fira jul och umgås med nära och kära.

Men på grund av den rådande coronapandemin, blir ingenting som vanligt i år.

Folkhälsomyndigheten har tidigare flaggat för att julen kommer att behöva firas i små sällskap, då myndigheten inte helt och hållet kommer att släppa på de restriktioner som gäller.

– Det här blir en annorlunda jul, som vi får fira i små sällskap med de vi normalt umgås med. Det är svårt att se så snabba svängningar i viruset så att man åter kan börja träffas som man gjorde innan, sade statsepidemiolog Anders Tegnell i förra veckan.

anders tegnell
Foto: Amir Nabizadeh / TT

Råd om julhelgen kommer nästa vecka

Tidigare har Folkhälsomyndigheten hoppats på att nu till veckan kunna presentera exakt vilka råd och rekommendationer som gäller för julhelgen.

Men under tisdagens digitala pressträff, menar Anders Tegnell att ett sådant besked dröjer ytterligare någon vecka.

– Vi vet att många väntar på att vi ska komma med tydligare rekommendationer för vad som gäller under julhelgen, säger Anders Tegnell och fortsätter:

– Många på myndigheten arbetar väldigt hårt med det just nu, men tyvärr har vi inte riktigt hunnit hela vägen fram. Vi är väl nästan där men vår bedömning är att vi kommer inte komma ut med någonting nu på torsdag, utan det blir först i nästa vecka tyvärr.

julklapp
Foto: Shutterstock

Därför dröjer beskedet om julen

Anledningen till det fördröjda beskedet, som även kommer att omfatta råd kring nyår, är att diskussioner pågår med regioner.

– Det är väldigt viktigt för oss att vi går ut med väldigt stor tydlighet, en väldigt stor klarhet, i vad som gäller. Det är också väldigt viktigt för oss att vi kan stämma av det här med de regioner som kanske är de som är mest oroliga för det här. Alltså de regioner som får mycket besökare och som har relativt lite egna resurser när det gäller hälso- och sjukvård, provtagning och sådant, säger Tegnell.

När den avstämningen är klar, hoppas Tegnell och Folkhälsomyndigheten kunna komma med råd som i alla fall ger ett någorlunda normalt julfirande.

– Vi måste hamna i en bra kompromiss så att vi kan göra så att de här regionerna kan känna sig hyfsat lugna men så att vi ändå kan fira en jul på ett någorlunda normalt sätt.

Hur tänker du kring julen? Lämna gärna en kommentar!

Se presskonferensen i sin helhet här:

https://www.youtube.com/watch?v=s90sWmpEUsA
#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);