Anders Tegnells nya prognos – då kan smittospridningen äntligen börja avta

Enligt en modellering från Folkhälsomyndigheten nåddes toppen av smittspridningen i Stockholm den 8 april. 

Enligt Anders Tegnell skulle det kunna innebära att smittspridningen börjar minska och att trycket på vården kan mattas av någon gång efter helgen.

Under tisdagen fanns det ungefär 300 lediga ivaplatser i Sverige, varav 60 av dessa i Stockholms län, som hittills drabbas värst av coronaviruset.

Trots att antalet människor som får intensivvård i Stockholms län har minskat de senaste dagarna menar vården att det fortfarande har en väldigt pressad situation, vilket Svenska Dagbladet var först med att berätta.

”Om det stämmer”

Enligt en modellering från Folkhälsomyndigheten beräknas den 8 april vara datumet då Stockholm nådde toppen på smittspridningen. Enligt beräkningar från Folkhälsomyndigheten räknar man med att det sedan dröjer ungefär 14 dagar tills man söker vård.

Vilket skulle kunna innebära att smittospridningen är på väg att minska ytterligare i Stockholm. Men om det betyder att sjukvården har nått sin topp av vårdbelastningen har Anders Tegnell svårt att svara på.

– Nja, det tar ett tag innan man läggs in också. Men en avmattning kanske skulle kunna ske efter helgen, om det där stämmer hela vägen. Sedan finns det andra faktorer som spelar in. Om folk börjar träffas mer så äter det upp avmattningseffekten, säger han till Svenska Dagbladet.

Två avgörande faktorer

Enligt folkhälsomyndighetens modelleringar är det i stort sett två saker som avgör huruvida spridningen av viruset kan tappa fart.

Dels beror det på hur smittskyddsåtgärderna följs av befolkningen. med andra ord hur duktiga vi är på att tvätta händerna, hålla social distansering, inte mötas över generationer eller trängas på uteserveringar.

Men det beror också på hur många som har smittats och som inte sprider viruset vidare.

Lätt att komma ihåg. Fortsätt tvätta händerna och håll avstånd till dina med människor så ser vi till att minska smittospridningen ytterligare.