Anders Tegnells nya varning – här ökar viruset mest: ”Dåligt tecken”

Spridningen av covid-19 ökar mest bland unga i landet. Även i Europa ser man samma tendenser, det meddelde Anders Tegnell under torsdagens pressträff, rapporterar Expressen.

Idag, torsdag, rapporterades sex nya dödsfall på grund av coronaviruset i Sverige.

Totalt har 5766 personer avlidit i viruset och 81 967 personer har konstaterats smittade.

Personer mellan 20-29 år

Den senaste tiden är det bland unga vuxna som smittan ökat mest. De flesta mellan 20 och 29 år.

– Det är en liten sväng uppåt nu. Det är tydligt att det är yngre vuxna som står för den stora ökningen av smittade. Det är ett dåligt tecken, säger Anders Tegnell på pressträffen.

Det är ungefär samma trend som vi ser i Europa, yngre vuxna drabbas, säger Tegnell.

– Spridningen fortsätter ungefär på samma ställen som tidigare, det är fortfarande väldigt många som drabbas och tyvärr inte en situation som är slut ännu, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

”Glömt råden”

Statsepidemiolog Anders Tegnell får en fråga om sexuellt överförbara sjukdomar har ökat.

– Sexuellt överförbara sjukdomar ökar varje sommar. Det kan finnas en koppling till gruppen 20-29 år, att den gruppen glömt råden lite grann och inte varit lika duktiga att följa råden som tidigare, säger Tegnell och fortsätter med att uppmana åldersgruppen att inte ha så många nya kontakter då covid-19 inte är helt ofarligt för dem.

– Man måste tänka efter och inte ha nära kontakter. De känner väl sig allmänt odödliga, men även de kan bli svårt sjuka.

Foto: Lisa Arfwidson/SvD/TT/ Henrik Montgomery/TT

Att så många unga smittats är oroande, menar statsepidemiologen, men kommer förmodligen inte leda till att många blir svårt sjuka.

Folkhälsomyndigheten diskuterar nu hur man ska kunna nå de yngre vuxna på ett bättre sätt och få de yngre att förstå att vissa personer blir svårt sjuka.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);