Anders Tegnells prognos – då kan en ny coronavåg slå till mot Europa: ”Tyvärr på väg uppåt”

Sveriges statsepiedmiolog Anders Tegnell tror att det blir en fortsatt tuff vinter med coronaviruset – både i Europa och i Sverige.

Trots vaccineringen tror han att det kommer en ny våg av pandemin efter julhelgerna, rapporterar Aftonbladet.

För några veckor sedan upptäcktes en ny variant av coronaviruset i Storbritannien och Sydafrika.

Mutationen uppges göra viruset 70 procent mer smittsamt, men än så länge finns inget som tyder på att virusmutationen skulle ge en svårare sjukdomsbild.

Snart stod det klart att den nya mutationen hittats i Danmark och Sverige beslutade, bara dagar innan julafton, att stoppa alla resor från Danmark och Storbritannien.

Upptäckt mutation i Sverige

På annandag jul rapporterades det första fallet av det nya, muterade coronaviruset från Storbritannien i Sverige.

Folkhälsomyndigheten meddelade i början på januari att 11 fall av den brittiska virusvarianten och ett fall av den sydafrikanska varianten upptäckts i Sverige.

I Stockholm har fyra fall av mutationerna identifierats. Tre fall av virusvarianten från Storbritannien och ett fall från Sydafrika, rapporterar Aftonbladet.

”Samtliga rör personer som vistats i dessa länder”, skriver Region Stockholm.

Smittan är på väg uppåt

Men samtidigt som de nya virusvarianterna upptäckts i Sverige avslutas ledigheten och allt fler går tillbaka till sina arbeten, något som riskerar att smittspridningen ökar ytterligare.

Och trots att data från jul och nyårshelgerna är bristfällig och svår att bedöma i nuläget tror Anders Tegnell att det kan bli ytterligare en smittovåg av covidfall när helgdagarna är över.

– Smittan är nog tyvärr på väg uppåt igen. Länder vars kurvor tidigare minskat har börjat öka igen. Vi ser en tendens till en ny våg i Europa, säger han.

Hittills har 437 379 personer bekräftats smittade med coronaviruset i Sverige och 8 727 har avlidit med viruset.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required