Anders Tegnells skarpa svar – efter rapporterna om fullproppade dansgolv

Nattklubbarna har öppnat – och dansgolven var fullproppade i helgen.

Trots risken för smittspridning och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.

Nu reagerar statsepidemiolog Anders Tegnell på bilderna.

Det var under helgen som flera nattklubbar slog upp dörrarna igen, men de danssugna gästerna ville inte hålla sig till sina bord som det var sagt.

I stället visar bilder och videor, som bland annat Aftonbladet tagit del av, hur festande ungdomar dansar tätt intill varandra. Stick i stäv med riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten för att bromsa smittspridningen av covid-19.

Efter bilderna på de fullproppade dansgolven på nattklubbar – bland annat i Stockholm – fick statsepidemiolog Tegnell på tisdagens presskonferens med myndigheten, frågan hur han ser på detta.

STOCKHOLM 20201013 Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten under tisdagens myndighetsgemensamma pressträffom coronaläget i Sverige Foto: Henrik Montgomery / TT

Finns det möjlighet för myndigheterna att se över detta?

Så här svarar Anders Tegnell på presskonferensen:

– Det måste kommunerna se till, att de följer råden som finns på plats. Utifrån diskussion med dem måste vi se om det finns något som kan skärpas så det blir tydligare, att det inte blir trängsel, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, på frågan från Dagens Nyheters utsände.

OBS! Genrefoto. Personerna på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra. Foto: Shutterstock

På pressträffen redogjorde Tegnell också som vanligt för hur covid-läget ser ut både i världen och i Sverige.

– I Sverige har vi en negativ utveckling, men inte som andra länder i Europa, sade Tegnell på pressträffen.

Och fortsatte:

– I våras hade vi väldigt många äldre som insjuknade och diagnostiserades. Nu har den gruppen blivit väldigt liten. Nu är det i åldersgruppen 20-50 år, och inte alls lika mycket i de äldre grupperna.

Totalt har fem nya dödsfall registrerats i covid-19 i Sverige sedan i fredags. 5 899 personer har dött i covid-19 under pandemin i landet. 100 654 personer har bekräftats smittade av covid-19 i Sverige – en ökning med 2 203 personer sen i fredags.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required