Anders Tegnells skräck inför sommarens resor – varnar nu: ”Det här vill vi absolut undvika”

Midsommarafton är runt knuten och flera har börjat bege sig till årets resmål och årliga lantställen.

Nu varnar Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell för vad som kan hända om svenskarna börjar lätta på restriktionerna, vilket Aftonbladet var först med att rapportera.

Midsommarveckan är generellt den vecka som svenskarna reser allra mest. Vissa reser till sina lantställen, några träffar släkten och andra dansar runt midsommarstången med vänner. Men oavsett vad vi tar oss för är det mycket människor i rörelse.

Nu varnar Anders Tegnell för vad som kan komma att hända om människor börjar tumma lite på Folkhälsomyndighetens rekommendationer i sådana sammanhang.

Foto:Fredrik Sandberg, TT/ Christine Olsson,TT

Under dagens presskonferens tryckte Anders Tegnell hårt på vikten av att fortsätta ta eget ansvar i sommar.

Anders tog Dalarna som exempel på hur det kan se ut om vi slutar göra det.

– Om vi fortsätter att träffas och umgås som vi gjort tidigare kommer kurvan gå nedåt och ebba ut, men om vi börjar resa mycket och dubblerar våra kontakter så kommer det fortsätta gå ner men sedan kommer en topp igen under sensommaren, säger han.

”Fortsätt hålla avstånd”

Anders visade också upp ett skräckexempel på hur det kan gå om vi inte följer restriktionerna. Exemplet bestod av två kurvor, en som planar ut och en som ökade i slutet på sommaren.

– Det är ett scenario som vi absolut vill undvika, säger Anders Tegnell.

Anders Tegnell påminner om hur viktigt det är att resa ansvarsfullt och följa restriktionerna som vanligt.

Bland annat säger han att man fortsatt ska försöka resa med färdmedel där man kan boka plats, undvika platser med mycket folk, stanna hemma om du är sjuk, håll avstånd och tvätta händerna.

– Det gäller att hålla nere kurvan under sommaren som vi gjort nu på ett bra sätt, säger han.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);